Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. November 07. 10:20, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Családi vállalkozások fejlődését segítő képzés Zalaegerszegen

Családi vállalkozások fejlődését segítő képzés Zalaegerszegen

Osztrák és magyar családi vállalkozások fenntartható fejlődését szolgáló, uniós finanszírozással megvalósuló határ menti projekt keretében kezdődött kétnapos képzés szerdán Zalaegerszegen.

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az EU Regionalmanagement Oststeiermark vezette szervezetek közös programjának a célja, hogy elősegítsék a generációkon átívelő családi kisvállalkozások fejlődését és gördülékennyé tegyék azok átadását a generációk között - ismertette a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója.
Nagy András elmondta: a képzések során felkészítik a fiatalokat a vállalkozások átvételére, hogy a tulajdonos, vagy vezetőváltás után a vállalkozás továbbra is fenntartható módon tudjon működni.
A projektben összesen 90-100 magyar és osztrák vállalkozás vesz részt. A képzési program hat modulból épül fel; felét Ausztriában, másik felét pedig m Magyarországon rendezik meg. A két-két napos képzések témái között szerepel az üzleti tervezés, a vevői szokások felismerése és előrejelzése, a nemzetközi üzleti ismeretek fejlesztése. A képzéseken szerzett tapasztalatokat internetes felületen is közzéteszik, az online hálózaton keresztül tanácsadást tartanak.
A nyitó konferenciát október végén tartották Fürstenfeldben, ahol bemutatták a családi vállalkozások átadásának jelentőségét Stájerországban.
Nagy András elmondta: míg Ausztriában fokozatosan adják át a családi vállalkozásokat, Magyarországon az ezzel járó problémák egyszerre, halmozottan jelentkeznek. Húsz évvel ezelőtt ugyanis nagyon sok cég alakult, így azok generációváltása a következő években több ezer vállalkozást érinthet Zala megyében.
Hozzátette, hogy a családi vállalkozásokat nehéz átadni, mindössze 25-30 százalékát tudják a fiatalok átvenni. A SUCCEED (A generációkon átívelő családi vállalkozások fenntartható fejlődésének javítása az osztrák-magyar határ menti régióban) projekt ebben tud segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ami azért is jelentős, mert a foglalkoztatottak több mint 50 százaléka családi vállalkozások keretében dolgozik - hangsúlyozta.
A 200 ezer eurós költségvetésű program az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió 85 százalékos támogatásával valósul meg.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás