Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Szeptember 24. 20:53, hétfő | Helyi
Forrás: Varga Lívia - ZH online

Burgonyanap: Még a kerítés is krumpliból

Burgonyanap: Még a kerítés is krumpliból

A somogyi kifli nem egy péksütemény, és a hópehely sem kizárólag a téli táj elmaradhatatlan kelléke.

Többek közt erre is fény derült a községben első alkalommal megrendezett burgonyanapon. A Kárpáti korzón főző csapatok bizonyították: nemcsak sült krumpli van a világon.

A Keszthelyen megkezdett hagyomány a szomszéd településen él tovább, öregbítve a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának amúgy is jó hírnevét. Az autentikus balatoni termelői piacnak is otthont adó területen – mint azt az egyik vendég megjegyezte – krumpliból volt még a nem létező kerítés is.

Az érkezőt az ország egyetlen burgonyakutatási intézményének standja fogadta, ahol az évtizedek alatt Keszthelyen nemesített 12 fajtából hetet ismerhettek, vásárolhattak meg.

– A burgonyanap célja – fogalmazott dr. Polgár Zsolt, a központ igazgatója –, hogy megismertessük az embereket a helyi értékekkel. Azt szokták mondani az ország más tájain, hogy milyen jó a keszthelyieknek, mivel itt 40-50 éves hagyománya van a burgonyanemesítésnek. A piacon ma már az új fajták viszik a prímet, de vannak olyan régiek is, amelyeket nem lehet elhagyni. Ilyen például a somogyi kifli, amely 1960 óta létezik.

Ez ihlette meg Somogyi Zoltán „Max” gasztrobloggert, aki ebből a fajtából készített ízletes salátát, amelyet felesége és lánya porciózott és kínált.

– Tejfölös, hideg burgonyasalátát csináltam sonkaforgáccsal. Elkészítése egyszerű, s akit megfog az íze, rögtön kaphat mellé egy receptet, hogy otthon is kipróbálhassa.

A szakember szerint a burgonya még nem találta meg igazán a helyét a magyar gasztronómiában, bár aki egy kicsit elmélyed és megismeri a különféle fajtákat, rájön, milyen sokrétűen lehet felhasználni.

Ezt erősítette meg a főzőverseny zsűrijének elnöke, Halász János, Oscar-díjas mesterszakács is. Arról beszélt, a háziasszonyok ma már csupán 40-50-féle receptet használnak, míg nagyszüleink még közel ezer fajtát készítettek.

– Vegyük csak a burgonyát. Ma, idő hiányában sokszor csak megfőzve és leszűrve kerül az asztalra, pedig egy kis ötletességgel csodákat lehetne tenni. Készülhetne belőle hordóburgonya, golyóburgonya és akár faragvány is, amellyel fel lehetne dobni a főételt. És akkor még csak a sós burgonyáról beszéltünk.

A nemzetközi hírű szakács szerint nem lehet egyértelműen állást foglalni a régóta tartó gasztronómiai vitában, hogy táplálkozás-élettani szempontból jó vagy inkább káros a burgonya. Ha valaki sokat eszik belőle, akkor inkább az utóbbi az igaz, ám optimális mennyiségben igenis szüksége van rá szervezetünknek.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere úgy vélte: méltó helyszínt találtak e rangos rendezvénynek, hiszen a Kárpáti korzó egyre inkább betölti küldetését, igazi közösségi térként programok helyszíne és találkozási pont is egyben.

A szervezőknek az is célja volt, hogy bemutassák: mely fajtákból milyen ételtípust lehet igazán jól elkészíteni. Hiszen más kell a salátába, a dödöllébe vagy egytálételhez. A zsűri többek között azt is értékelte, hogy a főzőcsapatok jól választottak-e alapanyagot. Éppen ezért nem véletlen, hogy az első helyet a burgonyakutatási központ I-es csapata nyerte, a nagyrécsei aszszonyok dödölléjét pedig különdíjjal ismerték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt