Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Szeptember 17. 11:41, hétfő | Helyi
Forrás: balaton.vehir.hu

Bujtor István emlékére

Bujtor István emlékére

Bujtor István 2009-es halála óta évről évre megrendezik a róla elnevezett emlékversenyt.

Ez is csak egy verseny, de mégis más. A 30-asok nem azért jönnek el Füredre, hogy összemérjék tudásukat, hanem azért, hogy megemlékezzenek egy remek vitorlázóról, a Rabonbán kormányosáról.

Az idei találkozó egy kicsit más volt mint a korábbiak. A szerveződő folkeboot flotta is meghívást kapott, hiszen István bár a Rabonbánnal érte el sikereit, a versenyeket feszültségét egy folkeboot-on, a Tamangón pihente ki.


A füredi MKB kikötőben már szombat reggel beindult az élet. A 9-órás reggelivel egybekötött kormányosi eligazításon kilenc 30-as cirkáló és 5 folkeboot képviseltette magát. A hivatalos program szerint a 30-asok egy pályaversennyel kezdték volna a napot, míg a folkeboot-ok túra keretében egyből nekivágnak Szemesnek. A időjárás közbeszólt. A Ny-DNy-i 2-es 3-mas szél hosszú krajcot ígért, ezért a szervezők a 30asokat is irányba állították. A folkék bő 20 perccel hamarabb indultak, de csőben a cirkálók mezőnyének nagyrésze már el is csobogott mellettük. A gyönyörű napsütésben és kitartó szélben két részre szakadt a mezőny. Mint az lenni szokott, a hajók egyik fele az északi partot támadta meg, míg többen a déli part mellett maradtak. Ez utóbbi választás nem tűnt kifizetődőnek, mert az északi oldalon krajcoló hajók komoly előnyre tettek szert.

Az egésznapos krajc után kitikkadva értek Szemesre az egységek, ahol a vendégmóló egyik oldalát a 30-asok, míg velük szemben a másik oldalt a folkebootok foglalták el. Igen szép látványt nyújtott a flotta, hiszen ritkán látni ennyi fahajót egymás mellé kötve.Rövid pihenő, és hűtőfürdő után immár hagyományos módon Bujtor István sírjának meglátogatása következett a szemesi temetőben. A körben álló hajósok csöndben emlékeztek a legendás színészre, hajóstársra, miközben kedvenc pezsgőjével, száraz Hungáriával koccintottak, és elhelyezték a koszorúikat.

A csöndes megemlékezést hangosabb vacsora, majd még hangosabb bulizás követte, így a másnap reggel elég nehezen indult. A nemlétező szélben motorral illetve vontán indult meg a mezőny Füred felé, de valahol Öszöd után lett egy kis bríz, így felkerültek a vitorlák. Ismét a folkék indultak hamarabb, majd a 30-asok. A sebességpotenciál itt is megmutatkozott, konkrétan abban, hogy mire a folkék Füred elé értek, addigra a 30-asok már a szombaton elmaradt pályaversenyt is lefutották.


A remek hangulatú vacsorát díjkiosztó kísérte az MKB kikötőben, aminek vendégszeretetére nem győzünk kitérni.

Köszönjük a lehetőséget, bízunk benne, hogy jövőre is lesz alkalmunk résztvenni ezen a jeles eseményen, még több 30-as és még több folkeboot között.

Címkék: vitorlásverseny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.