Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 04. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Brit sajtóbotrány - Másfél év börtönre ítélték Cameron egykori sajtófőnökét

Brit sajtóbotrány - Másfél év börtönre ítélték Cameron egykori sajtófőnökét

Másfél év börtönre ítélték a brit miniszterelnöki hivatal egykori sajtófőnökét az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai és sajtóetikai botrányát kavaró telefonlehallgatási ügy büntetőperének pénteki zárónapján.

Andy Coulson korábban a News of the World című, a botrány kirobbanása után azonnal felszámolt vasárnapi brit bulvárlap főszerkesztője volt, utána David Cameron miniszterelnök Downing Street-i hivatalának kommunikációs igazgatói tisztségét is betöltötte.
A londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke a múlt héten mondta ki Coulsont bűnösnek telefonbeszélgetések illegális lehallgatásában.
Az eljáró bíró pénteken 18 havi szabadságvesztéssel sújtotta Cameron volt sajtófőnökét.
David Cameron már a bűnösség múlt heti megállapítása után nyilvánosan elnézést kért Andy Coulson alkalmazásáért.
A pénteki ítélethirdetés után a brit kormányfő a BBC-nek kijelentette: helyénvaló, hogy senki nem áll a törvények felett.
Coulsonnal együtt a News of the World három másik volt újságírójára, valamint a lap egykori magándetektívjére - a telefonfeltörések és -lehallgatások gyakorlati végrehajtójára - is börtönbüntetéseket rótt ki a bíróság; nekik 4-6 hónapot kell rács mögött tölteniük. Coulson megfelelő magatartás esetén 9 hónap után feltételesen szabadlábra helyezhető.
A botrány éppen három éve robbant ki, miután kiderült, hogy a News of the World néhány évvel korábban feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, az üggyel kapcsolatos exkluzív értesülésekre vadászva.
A lap munkatársai a gyermek eltűnését követő napokban nyomozták ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly Dowler mobiltelefonos hangpostájának kódját, és sztori reményében rögzítették az aggódó szülők és barátok hívásait.
A News of the World - amelyet a súlyos sajtóetikai botrány kirobbanása után a kiadócég azonnal felszámolt - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hetilapja volt, része Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás brit sajtóbirodalmának.
Ugyanehhez a céghez tartozik a The Sun című bulvárlap, valamint a tekintélyes The Times és vasárnapi testvérlapja, a The Sunday Times.
Az azóta elvégzett, rendkívül szerteágazó rendőrségi vizsgálatsorozat feltárta, hogy a meggyilkolt kislány telefonjának lehallgatása csak az egyik mozzanata volt a News of the World és több más brit lap által hosszú éveken át alkalmazott törvénysértő információgyűjtési gyakorlatnak.
A hatósági vizsgálat szerint a telefonlehallgatások hatszáznál több személyt érintettek, köztük olyan hollywoodi sztárokat, mint Brad Pitt, Angelina Jolie, Hugh Grant, Jude Law és Sienna Miller.
A kiszemelt célpontok között volt Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, az Egyesült Királyság majdani uralkodója is. Mint kiderült, a News of the World feltörte és lehallgatta Vilmos mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét is, hozzájutva azokhoz a bensőséges hangvételű és tartalmú üzenetekhez, amelyeket a herceg akkori kedvese - azóta hitvese -, Kate Middleton hagyott.
A lap emellett feltörte az iraki és az afganisztáni fronton elesett több brit katona hozzátartozóinak telefonos üzenetrögzítőit is, szintén exkluzív értesülések reményében.
A londoni központi büntetőbíróság a nyolc havi tárgyalássorozat után meghozott pénteki ítéletében megállapította, hogy Andy Coulson, aki 2003 és 2007 között volt a News of the World főszerkesztője, tudott erről az illegális információszerzési gyakorlatról, sőt részese volt a telefonfeltörésekre szőtt "összeesküvésnek".
Coulson érintettsége a News of the World korábbi, a Milly Dowler-botrány előtti lehallgatási ügyeiben már Downing Street-i alkalmazása idején köztudott volt, és Cameron emiatt már akkor az ellenzék bírálatainak pergőtüzébe került. Coulsonnak 2011 januárjában éppen az e korábbi lehallgatási ügyekről előkerült újabb bizonyítékok miatt kellett távoznia a kormányfői hivatalban betöltött kommunikációs igazgatói állásából.
A brit kormányfő Andy Coulson bűnösségének múlt heti kimondása után közölte: megpróbált "még egy esélyt adni" Coulsonnak a sajtófőnöki állással, de számára is világossá vált, hogy ez "rossz döntés volt", és ezért "fenntartások nélkül" elnézést kér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése