Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 26. 14:58, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Bosszúból robbantottak a minisztériumnál?

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfő reggel Bagdadban a belügyminisztérium épületénél; rendőrségi és kórházi források szerint a merényletben legalább hatan meghaltak, 34-en pedig megsebesültek.

Az iraki fővárosban a múlt csütörtökön legkevesebb 72 ember vesztette életét a főleg a síita negyedeket sújtó robbantássorozatban. Az volt az első terrortámadás az amerikai erők minapi kivonulása után, aminek nyomán Irakban azonnal belpolitikai válság tört ki a síiták vezette kormány és a rivális szunnita erők között.

A hétfői öngyilkos merénylő a belügyminisztérium épülete előtti biztonsági kordonnak hajtott neki robbanóanyaggal megrakott autójával. A minisztérium egyik, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője szerint a támadó kihasználta azt a pillanatot, amikor az őrök karbantartási munkákra érkező villanyszerelőket engedtek be a főkapun, és ő is behajtott a minisztérium területére.

A Bagdad központjában bekövetkezett hatalmas detonáció után halottak és sebesültek tucatjai hevertek a földön, és a közelben álló gépkocsik kiégtek.

A síita Núri al-Máliki kormányfő kezdeményezésére egy hete elfogatási parancsot adtak ki a szunnita alelnök, Tarek al-Hasemi ellen, akit merényletek pénzelésével vádolnak, Máliki egyúttal saját szunnita helyettesének, Szaleh Mutlaknak a menesztését követelte a parlamentből. A szunnita Irakíja Tömb 82 képviselője a kialakult helyzet miatt a kormány és a parlament bojkottálása mellett döntött, Máliki viszont azzal fenyegette meg a pártot, hogy kilenc miniszterét felmenti, ha fenntartja döntését.

Többen attól tartanak, hogy ezekkel a lépésekkel az ország a szakadék szélére sodródik, és megismétlődhet a 2006–2007-es felekezeti háború.

Egy magas beosztású rendőrségi forrás szerint a lázadók azért vették célba a minisztériumot, hogy bosszút álljanak a miniszterelnök-helyettes Hasemi ellen kiadott letartóztatási parancsért. Maga Hasemi a félautonóm iraki Kurdisztánba utazott, ahol vélhetően nem adják ki őt azonnal a központi kormány hatóságainak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.