Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Március 30. 09:15, péntek | Helyi
Forrás: balaton.hu

Beindul a viharjelzés a Balatonon is

Beindul a viharjelzés a Balatonon is

Április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi Tisza-tavi és fertő-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart.

A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Obszervatóriumából adják ki.
Újdonság, hogy a meteorológiai és műszaki fejlesztések eredményeként az idén a Balaton viharjelzési szempontból három medencére lesz bontva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. Az idén már a balatonihoz hasonló jelzőlámpák működnek a Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. A vízen tartózkodók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást az éppen aktuális viharjelzési fokozatról.

Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a szezon alatt az alábbi feladatokat látja el:

· Teljes körű tájékoztatást ad a Balaton időjárásának pillanatnyi állapotáról.
· Előrejelzéseket ad ki a Balaton és a Velencei-tó térségében várható időjárás alakulásáról, különös tekintettel a szélviszonyokra.
· Szükség esetén viharjelzéseket bocsát ki, elsőfokú viharjelzéssel figyelmeztetve az erős (40 km/ó és 60 km/ó közötti) szélre, illetve másodfokú viharjelzéssel riasztva a viharos (60 km/ó-t meghaladó) szélre. A jelzések a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával kerülnek kiadásra.
· Szükség esetén viharjelzést ad a Tisza-tóra.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek a BM OKF honlapján, a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon, az OMSZ honlapján a www.met.hu címen valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az OMSZ egyedi megrendelésre vállalja a vitorlás- és szörfversenyek, az átúszó rendezvények, valamint idegenforgalmi és kereskedelmi vállalkozások, Balaton környéki szabadidõs programok, szervezõ irodák, és magánszemélyek meteorológiai kiszolgálását is.

Az idén 82 éves Balatoni Viharjelzés központja a Siófoki Viharjelző Obszervatórium. Az Obszervatóriumban végzett szakmai fejlesztések eredményeként lehetővé vált, hogy a Balatont időjárási szempontból a korábbi két medence helyett három medencére bontsák. Ez azt jelenti, hogy a lokális szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával eltérő fokozatú jelzések kerülhetnek kiadásra a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytõl a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középsõ medencére és a Tihanyi-félszigettõl keletre lévõ keleti medencére. Főként nyáron gyakran előfordul, hogy pl. egy Siófok fölött kialakult zivatar viharos szelet okozott a keleti medencében és egy-egy viharos széllökés átcsapott a Tihanytól nyugatra lévő Balatonföldvárra de a keszthelyi medencében gyenge maradt a szél. A korábbi gyakorlatnak megfelelően ilyenkor a teljes Balaton térségére másodfokú jelzés volt érvényben. A jövõben az ilyen időjárási helyzetekben lehetőség lesz arra, hogy csak azokon a területeken legyen érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges, és összességében kevesebb legyen a riasztások fenntartásának ideje. Mindez elsõsorban a turizmus és a nyaralók érdekeit szolgálja.

A vihar előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az idõjárás elõrejelzés szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelõen a meteorológusok a lehetõ legkorszerûbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámfelderítõ hálózatokat, az elõrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményû számítógépeket alkalmaznak. A Balaton körül 11, a Velencei-tavon 1 part menti mérõállomás folyamatosan rögzíti az idõjárási elemek változását. Az Obszervatóriumban az elõrejelzések és riasztások folyamatos javítása érdekében az operatív tevékenység mellett a veszélyes idõjárási jelenségekkel kapcsolatos kutató-fejlesztõ munka is folyik, így az egész országot lefedõ idõjárási veszélyjelzõ rendszer üzemeltetésében is részt vesznek az ottani szakemberek.

A Tisza-tónál a balatonihoz hasonló viharjelzõ lámpákat szereltek fel, és hasonló módon tájékoztatnak az aktuális viharállapotról.

A vihar-elõrejelzésekrõl és viharjelzésekrõl szóló tájékoztatás:

Az idõjárási tájékoztatások és elõrejelzések az országos, ill. helyi rádió és televízió állomások, valamint Internet ( www.met.hu ) közvetítésével kerülnek nyilvánosságra. A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 29 stabil fényjelzõ-viharjelzõ, kiemelt strandokon 16 mobil tájékoztató fényjelzõ, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelzõ-viharjelzõ és 1 mobil lámpaegység végzi. Az idei szezonban a BM OKF szûkös forrásai ellenére korszerûsítette a viharjelzõ lámparendszer központi vezérlõrendszerét, valamint az egyes viharjelzõ lámpák informatikai egységeit, lehetõvé téve, hogy a Balatonon három részre tagozódó viharjelzését

A viharjelzések értelmezése az alábbi:

· I. fokú viharjelzés - azaz percenként 45 sárga fényû fényfelvillanás - esetén a várható maximális széllökések 40-60 km/óra sebességet érhetnek el.
· II. fokú viharjelzés - azaz percenként 90 sárga fényû fényfelvillanás - esetén a maximális széllökések sebessége meghaladhatja a 60 km/órát.

Az OMSZ viharjelzõ szolgálata a Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányságnak, a BM OKF Fõdiszpécserének és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE), valamint a Vízimentõk Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) által mûködtetett Zánka központú vízimentõ bázisnak rendszeres meteorológiai tájékoztatást ad a vízi balesetek megelõzése érdekében.


Élõvonalas emeltdíjas telefonszolgáltatások állnak mind az analóg, mind a mobil telefonnal rendelkezõ üdülõk, mind a vízreszállók közvetlen tájékoztatására 08:00-20:00 óra között a 90-603-423; 20:00-08:00 óra között a 90-603-421 telefonszámokon. (a hívás díja bruttó 381 Ft / perc)


A Balatoni Vízirendészeti Rendõrkapitányság 24 órás ügyeletet tart fenn!
A Vízirendészet vízi segélyhívó száma: 1817, illetve 06-84-310712
RSOE-VBSz Diszpécser Központjának 24 órában hívható
telefonszáma: 06-87-568-599


Mire kell ügyelni a viharjelzések idején?

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a Balatonnál az idõjárási elemeknek, mindenekelõtt a szélnek, nagy a tér és idõbeli változékonysága. Gyakran megfigyelhetõ, hogy másodfokú viharjelzés idején az északi part közelében, a nádasoknál nem tapasztalhatóak viharos széllökések, azonban néhány száz méterrel beljebb már lecsaphat a szél, és a nádasoktól távolodva gyorsan felerõsödik a hullámzás is. Ugyancsak nagy a térbeli változékonyság zivatarok környezetében, a zivatarból kifutó szélrohamok rövid idõ alatt elérhetik a viharos fokozatot, ugyanakkor néhány kilométer távolságban néha csak gyenge légmozgás tapasztalható.

A szélviharokat nem mindig kíséri felhõzet. Különösen veszedelmes a nyár közepén gyakori forró száraz szél, amely a sekély déli parti vízrõl gyorsan besodorja a matracokat és a vízi bicikliket a hullámos mélyvizekre. Fontos tudni, hogy a Balatonnál gyakran létrejönnek keskenyebb szélcsatornák, ahol lényegesen erõsebb a szél, ilyen például a Szigligeti öböl. Mindenkinek saját érdeke, hogy figyelje a viharjelzéseket és tartsa be az ide vonatkozó szabályokat. Várhatóan a szezonban a korábbi évekhez képest alacsonyabb lesz a Balaton vízállása, amely elsõsorban a tõkesúlyos vitorlás hajóknak és a mélyebb merülésû motorosoknak okozhat problémát, fõként a déli part közelében erõs hullámzás esetén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: