Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Augusztus 01. 21:54, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Befogással csökkentik a vaddisznóállományt a Balaton-felvidéken

Befogással csökkentik a vaddisznóállományt a Balaton-felvidéken

Élővadbefogással csökkentik a vaddisznóállományt Szigligeten

- közölte az MTI-vel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálat-vezetője szerdán.

Fischer József elmondta: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatásos vadászai csapdákkal 16 vaddisznót - kocákat és malacokat - fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen.
Az évnek ebben az időszakában különösen nagy jelentősége van az élővad-befogásos állománycsökkentésnek, mert a megnövekedett turistaforgalom következtében kialakult balesetveszély miatt fegyveres vadászat nem folytatható a lakott települések közvetlen közelében - magyarázta a természetvédelmi szakember.
Hozzátette: a vaddisznóállomány robbanásszerűen szaporodik, a Balaton térségében még a rendkívül aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok természetes ösztönüktől hajtva keresik a víz közelségét.
A vaddisznók gyakran szedegetik a fákról lehullott gyümölcsöket, dézsmálják a veteményeket, szőlőültetvényeket, vagy éppen az ingatlantulajdonosok által felelőtlenül a telek végébe kihordott "zöld hulladékot", de sokan etetik is a vadat - osztotta meg tapasztalatait az MTI-vel az őrszolgálat vezetője.
Fischer József hozzátette: a vaddisznók létszámának visszaszorítása természetvédelmi szempontból is kiemelt feladat, hiszen a mindenevő állat veszélyezteti a földön fészkelő madarak sikeres költését, valamint túrásával a rétek, vizes élőhelyek védett növényeit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).