Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Július 02. 23:18, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

, a századforduló miliőjét őrző, ugyanakkor új funkciókat is ellátó, modern elemekkel kialakított új Fő teret háromnapos fesztivál keretében adják át július közepén.

A belvárosi rekonstrukciós program során a városvezetés mindvégig szem előtt tartotta a történelmi emlékeket, a múlt örökségét. Amikor a munkálatokat megelőző régészeti feltárások során értékes késő római kori és középkori épületmaradványok kerültek elő, módosították az eredeti terveket; részben visszaépítették és az új térstruktúrába illesztve bemutathatóvá tették az épített emlékeket - közölte a polgármesteri kabinet az MTI-vel
A beruházás során a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornyát teljesen felújították, új toronysisakkal és homlokzatképzéssel látták el. A templom és a volt ferences (ma premontrei rendház) előtti lejtős térszint-süllyesztést nagyméretű, többlépcsős szökőkút hangsúlyozza. Szintén itt épült fel részlegesen a feltárt középkori kapubástya-elem és falmaradvány. A Várkertben a parkosítás és sétányok kialakítása mellett egy tavacskát és egy játszóteret is kialakítottak; a terület az alulról megvilágított boltíves kőfalaival és fáival éjszaka is hangulatos hely.
Az egykori főtéri kútház alatt szökőkutat állítottak fel, amelyet Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész Kisfiú a hallal című kisplasztikájának felnagyított változata díszít. Az 1770-ben felállított Szentháromság-szobor a teljes restaurálást követően, új kőkorláttal visszakerült az eredeti helyére. Az új díszburkolattal ellátott Fő téren egységes arculatú utcabútorokat helyeztek el és mintegy 30 százalékkal bővítették a zöldfelületet.
A város háromnapos ünnepséggel készül a téravatóra. Július 13-án fotókiállításon mutatják be a régi és az új teret. A nagyszínpadon keszthelyi és környékbeli zenekarok, tánccsoportok lépnek fel. Szombaton a városháza előtti zászlófelvonással megkezdődik az ünnepélyes avatóceremónia; megáldják a Szentháromság szobrot, majd a toronyszentelést és a kútházavatást követően dobosok és tűzzsonglőrök látványos mutatványa közepette elindítják a főtéri szökőkutat.
A háromnapos fesztiválon a Gaszto-Téren borházakkal, vásári étkekkel, a Játszó-Téren légvárral és játszóházzal, valamint kézműves vásárral fogadják a vendégeket.
A történelmi városközpont felújítása az egymilliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló városrehabilitációs projekt első üteme Keszthelyen. A munkák leglátványosabb része befejeződött, de a második ütem munkálatai még a város több pontján is folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése