Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. December 19. 19:25, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Befejeződött a 76-os főút zalai útpályájának korszerűsítése

Befejeződött a 76-os főút zalai útpályájának korszerűsítése

Az utak minőségének javítása, az infrastrukturális vagy a közösségi közlekedést szolgáló fejlesztések célja,

hogy a gazdasági életet, a munkahelyteremtést maximálisan kiszolgálja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.

Völner Pál a 76-os főút Zalaegerszeg és Szentgyörgyvár közötti 27 kilométeres útpályájának elkészülte alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az új utak és a gyorsforgalmi utak építése mellett legalább annyira fontos a meglévő úthálózat modernizálása.
A 76-oson és korábban a 86-os főúton elvégzett minőségjavítást Zalában is szeretnék folytatni, egyebek között a 76-os útnak a 8-as főút irányába tartó korszerűsítésével - tette hozzá.
Völner Pál azt mondta: az infrastrukturális fejlesztések gazdaságélénkítő szerepét szem előtt tartva osztják el a rendelkezésre álló forrásokat. A fejlesztésekben pedig számítanak a megyékre, hiszen ma már azok a helyi területfejlesztések gazdái.
Az államtitkár kitért arra, hogy Zalaegerszeg és a főváros között vasúton 40 perccel fog rövidülni a menetidő, várhatóan a jövő nyári menetrendben már ez szerepel.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy 2020-ra Zala megye északi része is csatlakozni fog a gyorsforgalmi úthálózathoz, egyrészt az M8-as úthoz való kikötéssel, amely a Nyugat-Európa felé történő eljutást segíti, másrészt a tervezett M9-es autópálya révén. Elmondta még, hogy a Közlekedés Operatív Program forrásaiból a megyében jelentős fejlesztések valósultak meg, egyebek mellett a 61-es főút félbemaradt nagykanizsai elkerülő szakaszának kivitelezésére nemrég új közbeszerzést hirdettek.
Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a 76-os felújított 27 kilométeres szakasza jelentősen lerövidíti a távolságot a zalai megyeszékhely és Budapest között. A gazdasági szereplők számára azonban ugyanilyen fontos, hogy Ausztria felé is zökkenőmentesen juthassanak el áruikkal, ehhez pedig az osztrák A2-es autópályához való csatlakozás elengedhetetlen, de örömét fejezte ki, hogy az M9-es tervezése is elindult már.
Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője a munkálatok részleteit ismertetve elmondta: a Szentgyörgyvár és Zalaegerszeg közötti utat 4,5 milliárd forintból a Colas Út kivitelezésében korszerűsítették. A munkálatok egyelőre az útpályán fejeződtek be, így még ebben a hónapban megszűnnek a jelentős forgalomkorlátozások, de a végleges műszaki átadás 2013. második negyedévében várható, az árokrendezés és a szervizutak kiépítése után.
Az elkészült szakaszból 10 kilométeren kapaszkodósávot építettek, 3 kilométer hosszan kétszer két sávosra bővítették, valamint teljes hosszában 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelően erősítették meg a burkolatot. Két helyszínen új körforgalmú, 11 kereszteződésben pedig új kanyarodósávos csomópontot építettek, valamint két hidat is átépítettek.
Zalacsány és Nagykapornak határában forgalomcsillapító szigeteket hoztak létre, a külterületi szakaszokon 12 méteres pályaszélességet alakítottak ki, egy rövidebb szakaszon pedig magassági korrekciót is végeztek a 76-oson.

IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.