Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2014. Április 24. 06:00, csütörtök | Belföld

Banki hátralék hitelből – tilthat-e a fizetésből a bank?

Banki hátralék hitelből – tilthat-e a fizetésből a bank?

Ebben a témakörben kérdezett egy Németországból hazatérő olvasó, aki hitelből egyenlítette ki banki hátralékát. Kérdése, le tudják tiltani a magyarországi fizetését, vagy csak egy részét?

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Németországi tartózkodásom ideje alatt banki hátralék halmozódott fel és ezt egy ugyan azon banknál felvett hitellel egyenlítettem ki, amit sajnos nem tudok fizetni!
Jelenleg Ausztriában dolgozom, de családi okok miatt visszaköltözök Magyarországra és ott dolgozom tovább!
A kérdésem az lenne, hogy be tudják - e hajtani rajtam a tartozást, és ha igen, akkor milyen módon? (a bank tudja a magyarországi lakcímem)
Le tudják tiltani a magyarországi fizetésem, vagy csak egy részét?
Előre is köszönöm!

2014. 04. 01.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hatályos végrehajtási törvény alapján, ha már felmondták a hitelét, akkor a végrehajtó a fizetésnek 30 % maximum 50 %-át letilthatja és ingó végrehajtást is indíthat ismert lakcímén fellelhető vagyontárgyaira. Ha a Bank ingatlan végrehajtást is kért, akkor a tulajdonában álló ingatlan ellen is indulhat végrehajtás.

Fel kellene hívnia a bankot, hogy milyen státuszban van a hitele, mivel lehet, hogy csak egy követeléskezelő cégnek adták el a tartozását és velük részletfizetésben meg tudna állapodnia.

A végrehajtás során is kérhet részletfizetést a végrehajtótól, illetve a végrehajtást elrendelő bíróságtól és ha engedélyezik akkor fizetheti a tartozását részletekben is.
A fizetése végrehajtói letiltását a munkáltatója köteles végrehajtani, mivel ellenkező esetben munkáltatóját meg is bírságolhatják.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.