Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Október 07. 06:41, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Balatoni vízi mentők: az idén kevesebb embert kellett kimenteni a tóból

Balatoni vízi mentők: az idén kevesebb embert kellett kimenteni a tóból

Az idén kevesebb embert kellett kimenteni a Balatonból, mint a korábbi években, a strandokon azonban a civil vízi mentőknek több dolguk akadt; további sürgősségi mentőhajókra lenne szükség.

A VMSZ zánkai szezonzáró sajtótájékoztatóján Bagyó Sándor elmondta, összesen 305 ember kimentését koordinálták.
Az elnök megköszönte a Belügyminisztériumtól nyár elején érkezett 15 millió forintos gyorssegélyt, amelynek köszönhetően az idén is időben megkezdhette munkáját a Balatonon az egyetlen sürgősségi mentőhajó. A harmadik éve bizonyító Rupert mellé további három sürgősségi mentőhajó beszerzésére lenne szükség a tó teljes lefedettségéért.
A szezonról szólva elmondta, a vitorlázók jobban ügyeltek a balesetek megelőzésére, így - a Kék Szalag vitorlásverseny kivételével, amikor 233 embert mentettek ki a civil vízi mentők - kevesebb mentésre volt szükség a vízen, miközben a korábbi éveknél több esetben kellett beavatkoznia a strandi mentőszolgálatnak. Az idén 36 balatoni strandon szolgálatot adó VMSZ 1010 esetben végzett strandi ellátást, amelyekből 57 bizonyult súlyosnak. A Rupert sürgősségi mentőhajót 23 esetben az Országos Mentőszolgálat felkérésére vetették be.


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy bár a mentőszolgálat az ország "életmentés-felelőse", akadnak olyan területek, ahol a felszerelésük nem elegendő. A VMSZ-szel kialakított együttműködésük révén több tucatnyi esetben nemcsak a vízi, hanem a vízparti balesetekhez is előbb ér ma már segítség. A mentőautók ugyanis egy-egy strandbalesetnél nehezen verekszik át magukat a nyári tömegen, a víz felől érkező sürgősségi mentőhajó előbb ér oda.


Bárdos Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság alezredese kérdésre válaszolva elmondta, az állami feladatot átvállaló civil mentőszervezetek finanszírozási gondjai továbbra is megoldásra várnak.


A VMSZ elnöke a jövő évi balatoni szezonnal kapcsolatban hangsúlyozta, továbbra is teljes a bizonytalanság, sikerül-e állami támogatást kapnia a balatoni vízi mentésnek. Kitért arra, hogy a nyugati országok többségében az önkéntes mentőszervezetek költségvetésének felét állja az állam, a többit támogatásokból és önerőből (szolgáltatásokkal) teremtik elő, míg a VMSZ tavaly semmilyen állami támogatás nem kapott, idén pedig a költségvetésének legfeljebb 15 százalékát fedezte az állami segítség. Hasonló arányú volt a szponzori támogatás, a hiányzó összeget a rendezvények biztosításáért kapott pénzekből sikerült fedezni. Bagyó Sándor reményei szerint a jövőben több jut a balatoni turisztikai szezon vízbiztonságára, és annak fejlesztésére, például az önkormányzatok által kezelt idegenforgalmi adókból és az állam által beszedett mederhasználati díjakból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).