Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Augusztus 27. 06:42, péntek | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Balaton Szalon

Balaton Szalon

A biennáléra 14 országból (többek között Szerbiából, Törökországból, Kenyából, Dániából, Svédországból) több száz mű érkezett. A színes paletta elbírálását szakmai zsűrire bízták, melynek elnöke Dóri Éva, a MMI és Kép

Mint azt az igazgatónő bevezetésként elmondta, a Balaton Szalon része annak a hídépítő munkának, melyet a szerbiai Janko Lacoval öt évvel ezelőtt elkezdtek (ezt egy könyvvel köszönte meg társának). Szerbia mellett ezúttal az Európai Uniós Törökország is főszerepet kapott, hiszen mottóul Serdan Ünner, neves kortárs török költő Ajtó című versének címét választották. Az alkotás ugyanazt a szellemiséget képviseli, mint a kulturális hídépítés. Ezért is kapott meghívást két török festő is.

A kezdeményezés nagyszerűsége mellett kiemelte, hogy nem csupán a határokon, hanem kulturális beágyazódásokon is túlmutat. Más-más szemlélet tükröződik minden alkotáson, a sokféle technika sokféle látásmóddal mutatja be az élet dolgait. Nincs két egyforma alkotás, s ez adja az értékét.

A folytatásban Seffer József polgármester köszöntötte az alkotókat, megemlítve, hogy a kiállítást a halászok ünnepe alkalmával tartják, s a nap programjainak látogatására kérte a résztvevőket. Ezután került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. A Balaton-díjat a zsűri a török Ilham Enveroglunak ítélte oda. I. helyezett lett Szencz Lívia (Cserszegtomaj), Ibrahim Coban Törökországból és Zwara Szerbiából. II. helyezést ért el Nada Denic, Vlado Brkic és Milan Jaksic. III. helyezettnek értékelték Kabai László, Zuhal Arda és Tomislav Suhecki művét. A zsűri tagjai ezen kívül három különdíjat (Dragan Tasic, S. Brezovich Apollónia, Neslihan Kiyar) és 16 dicséretet osztott ki.

A kiállítást Cséby Géza irodalomtörténész a következő szavakkal méltatta:
„Hosszú éveket töltöttem a kultúra szolgálatában, s mindig öröm számomra, ha mindez nemzetközi relációban történik. Az ilyen események összehozzák az embereket, a szép iránt vágyakozókat. A II. Balaton Szalon külön öröme az olyan nyelvünkbe visszatérő szó, mint a szalon, amely a gazdag mecénások nagytermén kívül az egyszerűbb házak társasági életének színterét is jelentette. Ebbe a szalonba több ország képzőművésze küldte, hozta el alkotását, s ettől színes ez a tárlat.

A művész önmagát adta, lépjünk hát közel a képhez, fogadjuk tiszta szívvel, s megszólítanak. Ezt az üzenetet önmagunk lényegén át fogjuk fel, s élvezzük a minket körülvevő természet csodáját!" A megnyitó zárásaként Illésné Major Julianna megköszönte Fodor Márknak a házigazdaként nyújtott lehetőséget, vendéglátást, majd Fülöp Szabolcs gitárművész játéka után a közönség birtokba vehette a tárlatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: