Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Augusztus 12. 17:39, péntek | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

Az unokáimnak is mesélni fogom!

Az unokáimnak is mesélni fogom!

Kategóriagyőzelmet szerzett a Dominik GT - Bencs Gábor ralipáros a ZEG Rally Show-n!

A versenyzőket kérdeztem:

Tudom, hogy hosszú ideje szenvedtek az autóval, úgy hallottam, hogy a verseny előtti napon is az autó felkészítése folyt. Pénteken dél körül még kérdéses volt, hogy el tudtok e egyáltalán indulni. Mi történt pontosan?

Dominik GT:

- Valóban sok problémánk volt, tulajdonképp még egy versenyen sem tudtam úgy menni az autóval, hogy azon minden működjön. Kazincbarcika előtt már jó volt az irány, de akkor sem tudtuk, hogy a motorvezérlés nem működik. Ez lényegében a verseny előtti hétfőn derült ki Mátrai Gabinál a padon, majd innen következett az egész hetes tortúra, de szerencsénkre megismertük Gondi Petit és Mátét, akik kifejezetten Honda motorokkal, és vezérléssel foglalkoznak, és nagyon profin kijavították a problémákat. Újra programozták az autót és most először működött optimálisan. Értem ezalatt, hogy megvolt a nyomaték, az erő ott ahol kellett. Már csak a finomhangolás maradt hátra, hogy ne csak egy biztonsági program fusson rajta, hanem végre leadhassa a maximális teljesítményt így visszakerül most Petiékhez, hogy befejezzék.

Neki vágtatok a vasárnapi tizenegy gyorsnak, ahol hatvan versenykilométert tettél meg Bencs Gábor navigátoroddal. Tettétek mindezt egy Honda Civic Type-R pilótaüléseiben. Gellénházán kétszer is végig mentetek. Másodjára már tizenkettő másodperccel jobb időt mentetek. Ezt miként is sikerült összehozni?

Dominik GT:

- Mióta megvettük az autót minden versenyre úgy mentünk el, hogy egyszer sem volt idő tesztelni. Most is így érkeztünk meg a Zegre, amit igazából tesztnek szántunk a következő rally2-es versenyünk előtt. Ebből következik az, hogy ha teszteled a kocsit, akkor nem mész a határokon. Magyarul, ha tudtunk volna Gellénházán harmadszor, negyedszer is menni akkor további másodperceket faragunk le értelemszerűen. Bencs Gabi nagy szívességet tett nekem azzal, hogy beült mellém és segített, hogy jobban megismerjem a kocsit és fejlődni, tanulni tudjak tőle. Most először éreztem azt, hogy milyen az, amikor a navigátor ezred másodpercre, sőt centire ott mondja a szükséges információkat, ahogy kell. Sokan feltették a kérdést a verseny alatt és azóta is, hogy miért ül be egy rivális mellé, nyilván erre ő tud jobban válaszolni, de azt gondolom, hogy nem vagyunk még riválisok. Sokat kell tanulnom ahhoz, hogy az évtizedes tapasztalataikat behozzam. Minden sportágban természetesnek kellene lenni, hogy a tapasztalt versenyzők segítsék a fiatalabbakat. Ezúton is még egyszer köszönöm neki hogy megtisztelt a bizalmával és segítségével!

Bencs Gábor:

- Domi sokat ment már aszfalton, de többnyire tiszta, jó minőségű pályán. Ezért tettük a hangsúlyt a koszos, sodrós Gellénháza pályára. Itt látszott a legnagyobb fejlődés a vezetésében. Végig nagyon figyelt az instrukciókra, és az utolsó szóig próbálta megvalósítani, amit kértem tőle. Szerintem az idő mindent megmutatott!

A Nagylengyeli gyorson begyújtottátok a rakétákat, mert 107,5 km/h átlagsebességgel robogtatok. Ez által a kategóriátokban is behúztátok az első helyet. Ennyire bejött ez a gyors? Leggyorsabban 172km/h-val repkedtetek ezen a gyorson. Forrás: https://hauserresults.hu.

Dominik GT:

- Mivel teszteltük a kocsit ezért nem nagyon foglalkoztunk az időeredményekkel, csak a nap végén tudtam meg a végeredményt is. A nagylengyeli gyors kifejezetten tetszett, de egyébként ez lenne a természetes közegünk, hiszen rallyversenyzők vagyunk. Úgy érzem sok időt hagytunk még benne, nem éreztem igazán gyorsnak, de élveztük, hogy végre teszi a dolgát a kocsi. Gabi kiváló navigátor! Többet fejlődtem ez alatt az egy verseny alatt, mint az év előző részében.

Bencs Gábor:

- Ez a gyors már jobban feküdt Domi számára, jobban is érezte magát. Sokat kellett bátorodni a féktávokon, és a tempósabb kanyarokban.

A Zalazone Smart City 1-2-3-m viszont nem feküdt a Hondának? Mi miatt lett egyre rosszabb az időtök?

Dominik GT:

- Imádom a technikás pályákat, szeretem a szlalomversenyeket is. Tudom, hogy az idők romlottak, de ez szándékos volt. Vigyáztam a kocsira, be akartam fejezni a versenyt. Ebbe pedig nem fért volna bele, hogy a legszűkebb pályán megfogjunk egy padkát. Hozzátartozik az is, hogy a kézifék nem működött normálisan, a hátsó betéteket pedig ki kell cserélni, mert ezek egyáltalán nem fogtak.

Bencs Gábor:

- Nekem nem jönnek be ezek a kerülgetős, szlalom jellegű pályák. Ezek a nézőknek jók, és a Honda sem ide való. Itt engedtem, had élvezze Domi a közönséget.

Következett egy kis csapatás Zalaegerszeg belvárosában. Ha jól tudom, szépen szólt a kipufogó a Hondán. Meg szólaltattátok azért a kilátogató nézőknek? Hogy tetszett nektek a városi gyors?

Dominik GT:

- Nekem ez egy teljesen új élmény volt. Még sosem mentem belvárosi versenyen. Annyi műanyag elem és tábla volt elhelyezve, hogy szinte már labirintusnak éreztem, de hálistennek Gabi pontos navigálása átsegített ezen a problémán. Itt is fő szempont volt a biztonság. Hiányzott a kézifék főleg a hordó kerülésénél éppen csak fogott valamit, de nagy élmény volt ennyi néző előtt autózni. A következő olyan versenyen ahol városi gyors lesz, ígérem a nézők is megkapják majd a show-t.

Zalazone Handling szakaszt is háromszor teljesítettétek változatos időkkel. Mennyire jön be nektek és a Hondának az ilyen jellegű szakasz?

Dominik GT:

- Ebből a Type-R-ből léteznek pályaautók is, én azt is szeretem. Ez a szakasz egyértelműen a pályaversenyzésre alkalmasabb, de amint mondtam tesztelgettük a kocsit próbálgatunk ezt-azt ezért változatosak az idők.

Végezetül a tizenegy gyorson nem találtatok a kategóriátokban legyőzőre, sőt abszolút 17 legjobb ralipáros voltatok a versenyen 61 induló közül. Miként értékelitek ezt a számotokra csodás napot?

Dominik GT:

- A legőszintébben mondom, hogy helyén tudom kezelni azt a tényt, hogy két WRC végzett mögöttem, de biztos vagyok benne, az unokáimnak is mesélni fogom, hogy ez megtörtént!

A viccet félretéve, amikor kihirdették a Vértes Rally elmaradását, kerestünk egy versenyt ahol indulhatunk, és nem marad óriási szünet két verseny között. Akkor még azt sem tudtuk mi az a ZEG Rally Show egyáltalán. Nem bántuk meg hogy idejöttünk, fantasztikus hangulata volt. Kiváló szervezés, finom és bőséges volt a szombat esti vacsora. A Honda is kiválóan működött, remélem jövőre is itt lehetek. Bár ez sok mindentől függ, lassan el kell kezdenünk szponzorokat is keresni, mert a Hondában még ugyan rengeteg tartalék van, de jövőre Rally1-ben szeretném folytatni, ahová a Honda az eredményes versenyzéshez már nem elegendő.
Hogy az utolsó kérdésre is választ adjak csodás nap volt tele élményekkel. Mindig emlékezni fogok erre a napra!

Bencs Gábor:
Nagyon jó volt látni az örömöt Domi arcán a dobogó előtt. Ez volt a cél, a foglalkozás elérte célját! Remélem tudtam segíteni a karrierje fejlődésében! Köszönöm ezt a hétvégét. Egy alázatos, tanulni vágyó fiatalt ismertem meg Dominikban! Remélem, még sokat vívunk a pályákon!

Kinek köszönünk és mit:…

Sok Embernek tartozom köszönettel menjünk hát sorba:

A sor legelején Anya és Apa van, köszönöm nekik, hogy lehetőséget adtak a versenyzésemre, és, hogy hegyeket mozgatnak meg, hogy annak minden feltétele teljesüljön.

Köszönöm a fantasztikus Bencs testvéreknek, hogy ennyire nyitottak egy 17éves fiatal kezdő irányába.

Köszönet a ZEG Rally Show szervezőinek, sportbíróknak, és mindenkinek, aki részt vett a remek szervezésben, és lebonyolításban.

Külön köszönet Markovics Gyurinak a futómű beállításokért.

A Gondi testvéreknek a motor rendberakásért.

Papp Gyurinak hogy annak idején foglalkozni kezdett velem.

Mezey Tamásnak a gumikkal kapcsolatos infókért.

Kőváry Barnának, aki szintén sok tanáccsal látott már el.

Hajósi Miklósnak és Salánki Gabinak a remek fotókért.

Fotó: Hajóka SportFotó
- Hajósi Miklós -

Címkék: autósport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.