Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2011. Július 27. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Bár az okostelefonok használata rengeteg előnnyel járhat, a szakértők szerint a készülékek az egészségünknek is árthatnak.

Mivel ugyanis a képernyőn minden szöveg apró betűkkel jelenik meg, így a telefont egyre közelebb tartjuk az arcunkhoz, ami szemszárazsághoz vagy fejfájáshoz is vezethet.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy az okostelefonokon immár internetezni vagy könyveket olvasni is tudunk - a betűk azonban annyira apróak, hogy a készüléket nagyon közel kell tartanunk az arcunkhoz ahhoz, hogy lássuk a szöveget. Ezzel azonban nagyon megterheljük a szemünket - írja a Vision Science.

Különösen igaz ez azokra, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak, az ő szemük ugyanis alapvetően sokkal erősebben dolgozik azért, hogy tiszta képet alkosson a körülöttünk lévő világról. A megerőltetés miatt pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a szemszárazság, a homályos látás vagy a fejfájás.

Az orvosok szerint azonban ezek a problémák egy egyszerű lépéssel megelőzhetőek: növelni kell a készülék által megjelenített karakterek méretét. Ez különösen akkor fontos, ha hosszabb időn keresztül olvasunk a telefonunkon.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 18:12, kedd | Belföld

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden internetes oldalán.

2021. November 30. 15:01, kedd | Belföld

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára

2021. November 30. 13:16, kedd | Belföld

Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől,

2021. November 30. 13:01, kedd | Belföld

Müller Cecília: nagyon sikeres volt az oltási akcióhét

Nagyon sikeres volt az oltási akcióhét Magyarországon, ezért az a döntés született, hogy egy héttel meghosszabbítják - mondta az országos tisztifőorvos a kormány közösségi oldalára hétfőn feltöltött videójában.