Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Június 09. 13:54, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Az OKI idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő

Az OKI idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő,

a szabadvízi fürdőhelyekről található adatok az OKI honlapján találhatók - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

A 2012-es mérési eredmények alapján készült térkép a http://oki.antsz.hu internetes oldalon, a Fürdővíz menüpontra kattintva érhető el. A térképen szereplő fürdőhelyeken a mérési eredmények kivétel nélkül a "megfelelő" kategóriába tartoznak.
Az ÁNTSZ kiemelte ugyanakkor, hogy a térképen szereplő információ nem azonos a fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítésével. Ez utóbbit négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állították össze. Ehhez pedig nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe vették.
Az OKI május végén közzétett összesítése szerint a legtöbb szabadvízi strand a legjobb, kiváló minősítést kapta, és több szabad strand a jó kategóriába került. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt. Az ÁNTSZ hangsúlyozta: "a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg". A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés különösen bányatavakban, illetve folyóvizekben, ahol a vízmélység hirtelen változása, illetve a sodrás okozhat gondot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén