Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Február 20. 14:27, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Az ár- és belvíz elleni védekezésre készülnek Zalában

Az ár- és belvíz elleni védekezésre készülnek Zalában

Zala megyében 84 település számít ár- és belvízvédelmi szempontból veszélyeztetettnek

de csaknem ötezer embert mozgósíthatnak, ha veszélyhelyzet áll elő - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) keddi ülését követően a megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba a ZMVB elnökeként a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a 258 zalai település közül 48 a zalaegerszegi, 22 a nagykanizsai, 14 pedig a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség területén számít veszélyeztetettnek ár- és belvízvédelmi szempontból.
Elmondta azt is, hogy a munkaügyi központok megkezdték felmérni azoknak a számát, akik az adott településen munkaügyi támogatásban részesülnek vagy közmunkások, és szükség esetén mozgósíthatók árvíz vagy belvíz fenyegetése idején.
Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kifejtette: a védelmi bizottság számvetése szerint 4963 embert tudnak mozgósítani a megyében. Ők többségében polgári védelmi és műszaki mentő szakemberek, rajtuk kívül nyújthatnak még segítséget a munkaügyi központok által regisztráltak.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az aktuális helyzetet ismertetve elmondta: a következő tíz napban nem várható Zala megyében jelentős árvíz. Arra azonban számítani kell, hogy a Mura osztrák és szlovén vízgyűjtő területén az átlagos mértéknek a 150 százalékára nő a hóban meglévő vízmennyiség, de ennek olvadására inkább március végén és április elején kell számítani.
Zalában egy területen, a Kis-Balaton térségében január 22. óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Itt naponta mintegy 100 ezer köbméternyi vizet szivattyúznak ki az alacsonyan fekvő, de településeket nem veszélyeztető területekről.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.