Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Június 26. 08:29, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Az adósságátvállalásról vettek át bizonyságlevelet zalai települések vezetői

Az adósságátvállalásról vettek át bizonyságlevelet zalai települések vezetői

A Zala megyei 1. számú választókerület 31 érintett településének vezetői vehették át az adósságuk átvállalására emlékeztető, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott bizonyságlevelet kedden Zalaegerszegen.

A választókerületben összesen több mint 300 millió forint tartozástól kormányzati döntéssel megszabaduló települések vezetői előtt Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) kijelentette, hogy az önkormánzatiság akkor ér valamit, ha a településeknek rendelkezésükre áll mindaz a forrás, amely a működtetéshez szükséges.
Hozzátette: a kormány a múlt év végén "húzott egy vonalat, ez nagyon jó döntés volt, a települések kaptak egy kis levegőt".
Vigh László - aki maga is polgármester - a legnagyobb bajnak azt nevezte, hogy az állam korábban a kötelezően előírt feladatokra nem biztosította a forrásokat, s ez a leginkább az alapfokú oktatás terén okozott problémákat. A működtetés 40 százalékát kapták meg a települések, 60 százalékot kellett hozzátenni, s amelyik önkormányzatnak nem volt elegendő bevétele, az adósságba került.
Ha a kormány nem vállalja az adósságrendezést, akkor egy év múlva már nem 600-700 milliárd, hanem 800, még egy évvel később pedig már 900 milliárd forintos adósságot görgettek volna a kistelepülések".
Kitért arra is, hogy nagyon nagy átalakítás zajlik az önkormányzati rendszerben, és bár nem megy minden zökkenőmentesen de ez az év arra szolgál, hogy jelezzék a működtetési gondokat. Elismerte, hogy a közös önkormányzati hivatalok működtetésében "nem a legkedvezőbben alakultak a számok", de egyik település sem "zárt be", s bízik abban, hogy ezen a téren is sor kerül finomításra.
Vigh László végül arra kérte a települési vezetőket, hogy függesszék ki a bizonyságleveleket, amelyek arról szólnak, hogy az elmúlt 23 évben egy alkalommal a kormány vállalta az adósságrendezést az önkormányzati rendszerben.
A polgármesterek, alpolgármesterek vagy jegyzők által átvett dokumentumban az áll: "Sohasem szabad megfeledkezni arról, hogy felelősséggel tartozunk a hazánkért és benne minden egyes településért.
Az ország és települései drámai mértékben eladósodtak, a szakadék szélére jutottak. 2010-ben összefogtunk, és két év alatt gyökeres változásokat vittünk véghez, megújítottuk Magyarországot. Így ma már elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megvédjük városainkat, falvainkat, és a bennük élő emberek biztonságát.
2012 decemberében döntést hoztunk, hogy kiváltjuk városainkat és falvainkat az adósságcsapdából" - olvasható a levélben, amely az adott településtől átvett adósság összegét is tartalmazza.
A dokumentum a miniszterelnök aláírása felett azzal zárul: "Ez a bizonyságlevél tanúsítja az összefogás erejét, amellyel megmentjük az itt élők otthonát, szeretett környezetét, és amellyel mi, magyarok közös erővel felemeljük és sikeressé tesszük Magyarországot".

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe