Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 31. 07:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a kérdőíveket

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a kérdőíveket

Augusztus 20-ig küldhetik vissza a tizenhat, elsősorban munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdést tartalmazó új nemzeti konzultáció kérdőíveit az állampolgárok.

Közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kérdések között szerepel az, hogy a húsznál kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozásoknak biztosítsák-e az átalányadózás lehetőségét, legyen-e adómentes a nyugdíjas korú dolgozók bére, a gyermekes családok vehessék-e igénybe a szociálpolitikai (szocpol) támogatást új autó vásárlásához, maradjon-e meg a méltányos tehermegosztás az állam, a nagyvállalatok, a bankok és az emberek között, illetve támogassa-e az állam a nők, különösen a kisgyermekes édesanyák munkába állását.

Arra is kíváncsi a kormány, hogy emelkedjen-e a minimálbér, kapjanak-e adókedvezményt az új munkahelyeket létrehozó cégek, segítse-e jobban az állam a fiatalokat az elhelyezkedésben, illetve szükség van-e munkanélküliség által leginkább sújtott területeken szabadvállalkozási zónákra.

Szorítsa-e vissza az állam a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat, köztulajdonban kell-e tartani az alapvető közszolgáltatókat, legyenek-e szociális szövetkezetek, kell-e tovább segíteni a bajba jutott devizahiteleseket, az alacsonyabb jövedelműek kaphassák-e készpénzben a kafetériát, legyen-e a létfenntartáshoz szükséges árucikkek áfája alacsonyabb, a luxustermékeké pedig magasabb, és meg kell-e védeni a nyugdíjak vásárlóértékét? – olvashatók a további kérdések a konzultációs kérdőíven, amelynek bevezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök írta, úgy fogalmazva: „most gazdasági döntéseket kell hoznunk a magyar munkahelyek érdekében”.

Szijjártó Péter – aki, mint mondta, valószínűleg utoljára tartott sajtótájékoztatót miniszterelnöki szóvivői minőségében – arról tájékoztatott, hogy összesen 8,2 millió embernek postáznak kérdőívet. Az első százezer darabot már kedden kiküldték – főképp budapestieknek –, az utolsókat pedig legkésőbb június 24-én postázzák. A konzultáció költsége személyenként 105 forint, összesen pedig körülbelül egyhatoda egy népszavazás költségének – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a konzultáció első adatai augusztus végére várhatók.

Hangsúlyozta, a kormány nem az emberek feje felett, hanem velük együtt akar kormányozni. A döntés felelőssége persze a kormányé, de a kabinet minden fontos döntés előtt kikéri az emberek véleményét – mondta, emlékeztetve az új alaptörvény megalkotásával, valamint a szociális kérdésekkel kapcsolatos korábbi konzultációkra, továbbá a nyugdíjasokkal folytatott egyeztetésre.

A kormányfő szóvivője közölte: egy statisztikai adatbázis jön létre, a személyes adatokat tartalmazó hozzájárulási nyilatkozatot elkülönítetten kezeli a feldolgozás során a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

Arra a felvetésre, hogy a véleményeket augusztus 20-ig várják, azonban például a válságadókat kiváltó adónemeket addig várhatóan elfogadják, Szijjártó Péter úgy reagált: érvényesíteni fogják az emberek akaratát, és ha az változtatásokat tesz szükségessé bizonyos jogszabályokban, akkor azokat meg fogják lépni.

Orbán Viktor 2012. május 25-én jelentette be, hogy új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.