Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Május 08. 13:51, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Átadták Veszprémben a Zöld város projekt új közösségi tereit

Átadták Veszprémben a Zöld város projekt új közösségi tereit

Akkor erős egy város, ha működő közösségei vannak, ehhez pedig olyan helyekre van szükség, ahol együtt tudnak lenni az emberek - mondta Veszprém polgármestere hétfőn.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a minőségi közterületek fontosságáról szólva elmondta: Veszprémben 2010-ben adták át a Séd-völgyi városrehabilitációs projektet, amelyet később az ország legszebb sétaterének választottak, sőt nemzetközi virágosítási versenyen is nyert el különdíjat.

Hangsúlyozta: amint van egy minőségi közterület, amelyet több generációs is tud használni, azt belakják az emberek.

A polgármester jelezte: Veszprémben célként fogalmazták meg azt, hogy életminőségben a város 2030-ra tartozzon az európai elithez, ehhez pedig ilyen beruházásokra van szükség.

Rámutatott: nem csak egy nagy közpark újult meg a városban, de korábban a szomszédos zeneiskola épületét is kívül-belül felújították, a parkkal szomszédos Pannon Egyetem kerítését pedig elbontották, így egy átjárható terület jön létre.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta a város fejlesztési stratégiáját, és hosszan sorolta azokat a beruházásokat, amelyek már megvalósultak az elmúlt évtizedben Veszprémben.

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester a Zöld város projekt részleteit ismertetve kiemelte: olyan öthektáros parkot adnak át, amely nemcsak a városlakókat, hanem a térségben élőket is szolgálni fogja.

A fejlesztés két projektből áll össze, a kulturális negyed programból és a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb megújításából. A kulturális negyed program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2,9 milliárd forintos európai uniós támogatásával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program több mint 350 millió forintos forrásaival 3 milliárd 256 millió forintból valósult meg.

Veszprém belvárosában az Egyetem utca, a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és az Erzsébet-liget által határolt területen a park és eszközei teljes megújítása mellett új lépcsőt és akadálymentes falsétányt kapott a korábban elhagyatott Kálvária-domb. A támfal mentén egy kávézót is kialakítottak.

A parkban több szobor is helyet kapott, a hétfői ünnepségen Veszely Jelena szobrászművész alkotásáról, a Furulyás lányról Wehner Tibor művészettörténész beszélt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.