Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Július 12. 09:45, péntek | Helyi
Forrás: keszthely.hu

Asbóthos siker a Szakmák Világversenyén

Asbóthos siker a Szakmák Világversenyén

forrás: Csótár András igazgató, Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium)

Fotó: keszthely.hu

A WorldSkills világszervezet 52 ország 1000 versenyzőjével, 46 szakmában rendezte meg a lipcsei Messe területén 2013. július 3-6. között a 42. Szakmák Világversenyét, melyen az Asbóth-iskola tanulója szép eredményt ért.

A rendezvény a hazai Szakma Sztár Versenyhez hasonlóan a szakképzés rangját, megbecsülését kívánja erősíteni. A négy nap alatt több mint 370.000 érdeklődő tekintette meg a helyszínen a szakmai megmérettetést.

Hazánkat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül a SkillsHungary égisze alatt, 15 szakmában 16 versenyző képviselhette. A versenyben érintett szakmák voltak: ács, burkoló, bútorasztalos, épületasztalos, festő, fodrász, hegesztő, informatikai hálózati rendszergazda, kőműves, mechatronika, pincér, szakács, szépségápoló, villanyszerelő, virágkötő.

Előválogatókon vívták ki a jogot a tanulók, hogy Magyarországot képviselhessék a nemzetközi megmérettetésen. Ezen, a régióban egyedüliként, iskolánk is sikerrel képviseltette magát. A nemzetközi döntőbe jutott 16 magyar versenyző között szerepelt Bertók Kinga, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola tanulója is. A szépségápoló szakterületen szakértőként számítottak az iskola oktatója, Linhart Rita tanárnő munkájára is.

A versenyzők és szakértőik 12 napot töltöttek el Lipcsében, ebből 4 nap volt a verseny, a többi pedig a verseny helyszíneinek, anyagainak és berendezéseinek ellenőrzése, a pontozási rendszer egyeztetése, valamint a 2015-ös brazíliai Worldskills feladatainak, technikai leírásának előkészítése, a vezető szakértő és helyettesének megválasztása volt.Szépségápoló szakágon összesen 21 ország versenyzője szerzett jogot az indulásra. Itt versenyzett Bertók Kinga is, aki végeredményben a 8. helyezést érte el, holtversenyben a japán versenyzővel. A versenyt a tajvani és szingapúri versenyző holtversenyben nyerte meg, megelőzve a svájci lányt. A megmérettetésen a versenyzőknek angoltudásukat is használniuk kellett, mivel a feladatok ismertetése és a verseny alatti kommunikáció is angol nyelven történt. A szakértőnek is a három hivatalos nyelv egyikén (francia, angol, német) kellett szakmai szintű nyelvi tudással rendelkezniük.

A verseny feladatai keleti testmasszázst, kéz-, valamint lábápolást is magukban foglaltak, a klasszikus kozmetikai kezelések és testfestések mellett.

Hazánk 3. alkalommal indított versenyzőt szépségápoló területen. Bertók Kinga érte el az eddigi legjobb eredményt, mivel összpontszáma meghaladta a CIS rendszer szerinti 500 pontot. Ezzel az előkelő kiválósági fokozatot is sikerült megszereznie. A Lipcsében induló 16 magyar tanuló közül Kinga a 2. legjobb helyezést érte el.

Iskolánkban kiemelt terület a szépész ágazat, a kozmetikus- és fodrászképzés. Nagy hangsúlyt fektetünk a legmodernebb diagnosztikai- és kezelőgépek beszerzésére, a legkiválóbb kezelőanyagok alkalmazására. A sorozatos kiemelkedő eredmények megszerzésében ugyanakkor kiváló kollégáinké a főszerep, akik nagy szakmai alázattal állnak oktató-nevelő munkájukhoz. Az Asbóth iskolának nagyon sokat jelent a világversenyen szerzett tapasztalat, mert a hazai tanulmányi versenyeken eredményesen tudjuk majd kamatoztatni azt. Célunk, hogy a jövőben is az ország legjobbjai között szerepeljenek az Asbóth iskola diákjai.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt