Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 03. 10:19, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Árvíz - Újabb árhullám, havazás miatt elakadt kamionok Zalában

Árvíz - Újabb árhullám, havazás miatt elakadt kamionok Zalában

A hétvégi árhullám még le sem vonult, miközben az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt újból emelkedik a vízszint a zalai vízfolyásokon.

Tormaföldénél rézsűcsúszást okozott a felázott talaj, a havazás miatt kamionok akadtak el - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Zala folyón három napja kialakult árhullám jelenleg az alsó szakaszon tart, harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett. Zalaapátinál szerda reggel 394 centiméteren volt a folyó vízállása, ami a vízügyi honlap adatai szerint 30 centiméterrel kisebb a valaha mért legmagasabb értéknél.
A Zala felső szakaszánál, Zalalövőnél - ahol vasárnap tetőzött a folyó -, az apadás után kedd déltől újabb ötven centiméteres vízszintemelkedéssel, ismét árhullám indult a folyón.
Az áradás mellett az is gondot okoz Zalában, hogy a kedden kezdődött esőzés szerda hajnalban intenzív havazásba fordult, néhol erős széllökésekkel kísérve. A hajnali óráktól 5-10 centiméter hó hullott a megyében, a főutak latyakosak, a mellékutak hókásásak vagy havasak. A megyében több helyről érkezett már jelzés elakadt kamionok, illetve árokba csúszott tehergépkocsik mentése miatt.
A katasztrófavédelem arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Tormafölde belterületén több mint egy kilométer hosszan le kellett zárni egy útszakaszt rézsűcsúszás miatt. A jelentős mennyiségű csapadéktól az út melletti partoldal jelentősen megcsúszott, az ott lévő fák gyökérzete meglazult és ez nagyban veszélyezteti a közút forgalmát.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte: Zalában az áradások miatt három útszakasz továbbra is zárva van a járműforgalom elől, így nem lehet közlekedni Lentiben és Kerkaszentkirályon egy-egy bekötőúton, valamint a Kerkateskánd és Szécsisziget közötti úton.

ij

Címkék: havazás, közlekedés, Zala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: