Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 08. 08:30, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz – Szivárgás miatt erősítik a gátat Verőcén

Árvíz – Szivárgás miatt erősítik a gátat Verőcén

A Duna visszaduzzasztotta a Verőce és Kismaros határában folyó patakot, emiatt erősítésre szorul az ottani, szivárgó gát – közölte a település polgármestere szombat reggel az MTI–vel.

Bethlen Farkas (független) elmondta, hogy noha a község védműve igen stabil, a Duna vízszintje Verőcénél már körülbelül 5 centiméterrel meghaladta a 2006-ban mért, eddigi legmagasabb szintet, így most nagyon figyelnek az esetleges veszélyekre.
A polgármester – aki még pénteken rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el – közölte: a település Káposztás nevű, hétvégi házakból álló részét már korábban elöntötte a Duna, míg a község fő útja, az Árpád út folyóhoz közeli szakaszán 30 centiméteres víz áll. A Dunasor is veszélyeztetett, ám az üdülőházakon kívül még sehonnan sem kellett kiköltözniük a lakóknak.
A kritikus területeken élőket szórólapokon tájékoztatták az esetleges teendőkről, például értékeik biztonságba helyezéséről, a polgármesteri hivatalban pedig 24 órás ügyeletet vezettek be.
A község két pontján összesen 40 köbméternyi homokot raktak le, azt töltik zsákokba, hogy erősítsék a gátat - mondta Bethlen Farkas.

Szivárog a megrakott gát Dunabogdánynál

Dunabogdánynál néhány helyen szivárog a megrakott gát. A védmű megerősítéséhez katonákat rendeltek ki Szentendréről - közölte szombat reggel nyolc órakor a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

Varga László elmondta, hogy a honvédségi állományból 50 fő indult el Szentendréről szivattyúkkal a településre a védekezés segítésére.

Harminc embert költöztettek ki az éjjel Nagymarosról

Nagymaroson megdőlt a Váci út egyik kerítése, utat engedve a víznek péntekről szombatra virradóra, az utcából 30 embert ki kellett menekíteni – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem az MTI–vel.

Először a közvetlenül veszélyeztetett épület három lakóját helyezték biztonságba, majd az utcarész további 14 házából kellett kiköltöznie az ott élő mintegy harminc lakónak. A kiköltöztetés gyorsan és összehangoltan zajlott, az otthonaikat elhagyókat rokonok, ismerősök fogadták be.
Eközben a helyszínen védekező 110 ember mellé erősítést rendelt a katasztrófavédelem: a Váci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon pihenő 70 rendőr-szakközépiskolás vonult Nagymarosra, s négy szivattyút is beüzemeltek a védekezők.
További 120 embert vezényelnek a helyszínre a töltés erősítésére, és a váci büntetés-végrehajtási intézetben tárolt 3 ezer töltött homokzsák kiszállítása is megkezdődött – írta közleményében a megyei katasztrófavédelem.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során