Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 08. 12:13, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Orbán: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

Árvíz - Orbán: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, "most jön a neheze". Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe.

"Ekkora vízzel még nem volt dolgunk, biztosra kell menni", ezért a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken - jelentette ki.
Továbbra is az a parancs van érvényben, hogy "gátat nem adunk fel (...) megvédjük a legnehezebb szakaszokat is" - mondta a kormányfő, hozzátéve: Győrújfalu kiürítése bizonyíték arra, hogy mindenkit kihoznak a veszélybe jutott településekről.
Megerősítette, hogy a kitelepítéseket, ha lehet, továbbra is nappal hajtják végre. Azt kérte, ha bárhol kitelepítést rendelnek el, fegyelmezetten vegyék tudomásul, hajtsák végre az emberek.
A miniszterelnök közölte: egyetlen másik magyarországi folyón sincs áradás, így minden erőt a Duna mellé összpontosíthatnak. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék, így a védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.
Nagybajcsnál 907 centiméteren tetőzött a Duna, ez 35 centiméterrel magasabb az eddigi rekordnál. Komáromnál éjszaka 840 centiméteren lehet tetőzés, míg Budapesten hétfő hajnalban várják a legmagasabb vízszintet. A fővárosban legalább 885 centiméteres vízállás várható, de 10-20 centiméteres eltérés elképzelhető - ismertette a miniszterelnök. Megjegyezte: mivel az árhullám átlépte az államhatárt, "már miénk a víz, következésképpen most már a saját méréseinkből dolgozunk".
Orbán Viktor elmondta: eddig egy kisebb értékű lopás történt az árvízi védekezés során, az elkövetőt elkapták, valamint lefogtak két, "nagy valószínűséggel elmebeteg" rémhírterjesztőt is. A gátakon ezt leszámítva semmilyen rendbontás nem volt.
Tizenötezren vesznek részt az árvízi védekezésben, Győrújfalu határában 543-an dolgoztak éjszaka is, míg Pilismarót környékén rohammunkában kellett egy hiányzó gátszakaszt megépíteni, illetve egy alacsony védművet megerősíteni, ez hajnalra sikerült. A munkában helyiek, az Alföldről átvezényeltek és háromszázötven roma önkéntes is részt vett éjszaka - tette hozzá a kormányfő.
Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: 4670 katona vesz részt az árvízi védekezésben.

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során