Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Május 01. 09:23, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Államfői és miniszteri eskütétellel folytatódik a parlament ülésezése

Államfői és miniszteri eskütétellel folytatódik a parlament ülésezése

A paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter eskütételével kezdődik és a köztársasági elnöki tisztségben újraválasztott Áder János esküjével ér véget az Országgyűlés következő, ötnapos ülése.

Az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Süli János teheti le esküjét a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterként. Orbán Viktor kormányfő április 10-én jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására. Áder János köztársasági elnök két héttel később nevezte ki Süli Jánost a posztra.

Ezt követően a képviselők két órában interpellálhatják a kormány tagjait, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel nekik. Az első ülésnap végén kezdődhet általános vita a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról szóló kormánypárti előterjesztésről, amely azt célozza, hogy a politikai tömörülések csak piaci áron vehessék igénybe a reklámhordozókat.

Szerdán határozathozatalokkal kezdődik az ülésnap, ekkor több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett módosíthatják például az agrárkamarai törvényt is. A szavazások után a reklámadóról, az élelmiszerláncokról és a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatokról is általános vitát tartanak.

Csütörtökön a kormány aktuális egészségügyi és oktatási témájú indítványai mellett terítékre kerül a Magyar Honvédség további szerepvállalása az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.

A képviselők pénteken több más előterjesztés mellett elmondhatják a véleményüket a választott bíráskodást és az ügyvédi tevékenységet szabályozó új törvényjavaslatokról is, amelyeket a kormány nyújtott be a Ház elé.

A parlament ülése májas 8-án, hétfőn ér véget. Az ilyenkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után az államfőként újraválasztott Áder János teheti le hivatali esküjét. Az Országgyűlés március 13-án döntött arról, hogy Áder János lesz az államfő újabb öt évig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére