Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Június 09. 13:31, péntek | Belföld
Forrás: mti

Agrárminiszter: Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Agrárminiszter: Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.

Nagy István a videóban, amelyben kérdésekre válaszolt, azt mondta, hogy az áruházak az intézkedést nem teherként élik meg, hanem versenylehetőségként.

Eredménynek nevezte azt is, hogy nemcsak 20 terméknél vezetik be a kötelező akciózást, hanem sokkal többnél vásárló és vevőcsalogatóként.

"Fantasztikus dolog ez, hiszen a versenyt használjuk arra, hogy meg tudjuk védeni a vásárlókat a drágulástól. Az a felelősségérzet, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a vásárlók, számíthatnak a magyar emberek, ez most is bebizonyosodott" - fogalmazott Nagy István.

Hozzátette, hogy a élelmiszer árának inflációja az elhibázott brüsszeli szankciók, illetve a szomszédban zajló háború miatt emelkedett, ezért kellett a kormánynak intézkednie. Korábban bevezették az árstopokat, az ársapkákat, mert az embereket mindig meg kell védeni azoktól a hatásoktól, amelyek negatívan érintik őket.

Arról, hogy mi okozta az élelmiszer-inflációt és hogyan alakulnak az árak, azt mondta, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar az elmúlt években nagyon nagy "próbatételeknek" volt kitéve. Ezek között megemlítette a koronavírus-járványt, a "történelmi mértékű" aszályt és a háborút.

Kifejtette: a háború szankciós politikával járt, ami energiaválságot okozott, így sokkal drágább lett a műtrágya, és alapjaiban változott meg az addig megszokott menetrend.

Nagy István jelezte: januárban megtört ennek az élelmiszer-inflációnak az íve és azóta fokozatosan - hónapról-hónapra - csökken.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad érvényben az ukrán gabona tilalma, azt válaszolta, hogy ezt első lépőcsőben június 5-ig engedélyezték, majd egy hosszabb határidőt tűztek ki célul, mindaddig, míg az aratásnak vége nem lesz, addig biztosítani kell, hogy a raktárak kiürüljenek, legyen helye a magyar gabonának is a betározáshoz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szigorúan ellenőriznek minden egyes "gabonatételt", és találtak is vegyszerrel, GMO-val szennyezett gabonát.

Hozzátette: nem fordulhat elő, hogy ezek forgalomba kerüljenek az országban, mert a magyar fogyasztóknak "tartozunk azzal a felelősséggel, hogy csak minőségi termék kerülhet az asztalukra".

Címkék: kötelező akció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.