Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Október 24. 08:38, csütörtök | Helyi
Forrás: heviz.hu

A történelem ismétli magát – Magyarország ’56-ban és ma

A történelem ismétli magát – Magyarország ’56-ban és ma

A produkció megható, felemelő és szomorú volt egyszerre, ahogyan 1956. október 23. és az azt követő napok eseményei is, s a műsor végén elhangzott Reményik Sándor Eredj, ha tudsz! című verse is megrázóan, különös aktualitással szól

Fotó: heviz.hu

A megemlékezők előtt mondott beszédében Szentmihályi Szabó Péter író, költő, közíró az 57 év előtti eseményeket idézve hangsúlyozta: az akkori forradalom, az ott történtek, s egyáltalán: a hazafiság ma már sokak előtt furcsa szavak, érthetetlen események, az akkor élők számára azonban a függetlenséget jelentették, azt a háborút, melyet a magyar polgárok a kommunista hatalom ellen, a valódi magyar szabadságért vívtak.

- 1956-ban függetlenségi háborút vívtunk, s ez a harc még ma is tart – figyelmeztetett, hozzátéve: az, hogy 1956-ról ma sem tudnak sokan, sokat, az azért történhet, mert az MSZP az emberektől elzárta, meghamisította ezt az időszakot.

- Mi lett volna, ha győz a forradalom? – tette fel a szónok a kérdést. – Szabad választásokat írtak volna ki, megalakult volna a magyar parlament, a többpártrendszer, s bár az ellentétek akkor is felszínre kerültek volna, a magyarság „megspórolt volna” magának negyven évet, s ma nagyobb nyugalomban, jólétben élhetne.

Szentmihályi Szabó Péter nemcsak ezzel, de saját versével is figyelmeztetett a kommunisták okozta
károkra, s arra, hogy egy ilyen uralomnak még egyszer nem szabad előfordulnia. Kontárok című verse strófáinak induló sorai: „Ha nem vigyázunk, jönnek”, éppen erre utaltak. Az író szerint 1956-ról lehetetlen aktuálpolitika nélkül szólni, éppen az előbb említett okok miatt.

A ma és az akkori időszak politikája, politikai eseményei között vont párhuzamot beszédében Papp
Gábor polgármester is.

- A történelem arra tanít minket, hogy azakkori rendszer nem tisztelt semmit sem, amely egy keresztény európai ember számára értéket jelent. Üldözték a keresztény vallást, helyette marxista
ideológiával tömték fiataljaink fejét. A tisztességes munkával szerzett tulajdont, a szabadságot, a szabad véleményformálás lehetőségét is elvették az emberektől. A kommunisták a hatalom megszerzéséért és megtartásáért semmitől sem riadtak vissza. Nem volt előttük sem törvényi sem erkölcsi gát, amely
határt szabott volna cselekedeteiknek.

- Ahhoz, hogy mindezt megértsük, sajnos nem kell a történelemkönyveket fellapozni, elég, ha a közelmúlt politikai eseményeit nézzük. A bajai időközi választás baloldali kampányának leplezetlen
módszerei, a meghamisított videó felvétel a kékcédulás választásokat és a koncepciós pereket idézi. A szeptember végi, fővárosi szobordöntés brutalitása, a végtagok letépése és rugdosása, késsel történő vagdosása, a börtönbéli kínzásokra emlékeztet minket. Napjaink baloldali, liberális, kommunista
módszerei, erőszakos cselekedeti politikai nézettől teljesen függetlenül visszataszítónak hatnak minden tisztességes magyar ember számára.

- Ahogy akkor a kommunisták mögött egy idegen hatalom állt, úgy most is ezt kell látnunk. A baloldal nem is leplezi, hogy igyekszik ezt a szuperhatalmat kiszolgálni, ha kell, hazája, népe ellen is
tesz, ahogy történt ez a Tavares-jelentés kapcsán. Mert hiszen kiderül: a Magyarországot lejárató és elítélő dokumentumot valójában magyar szocialista európai parlamenti képviselők diktálták!

Mint mondta: sajnos, a történelem ismétli magát, de „mi is ismételni fogjuk önmagunkat:1956-ban fegyvert kellett ragadniuk a magyaroknak a szabadságért. Mi ma békemenetben tiltakozunk, csendes felvonulással a múlt kísértései ellen – mutatott rá.

A beszédeket és a műsort követően az ünnepség a hősi emlékmű koszorúzásával zárult.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.