Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 13. 14:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A téglaépítésű, polgári lakások a legkeresettebbek

A téglaépítésű, polgári lakások a legkeresettebbek

Az elmúlt hónapok az ingatlanpiacon nemcsak a végtörlesztést, hanem a befektetési célú vásárlást is jelentették és ez utóbbi még mindig kitartani látszik.

De vajon melyek a legkeresettebb kerületek és lakásméretek, illetve milyen hozamot hoznak ezek a tulajdonosoknak?

A Duna House elemzéséhez a 2011 elejétől napjainkig közvetített albérleteket vette alapul. Ebből kiderül, hogy Budapesten a legkeresettebb kerületek sorrendben a 13., 14., 11., 9. és 7. Lakástípus szerint mind az öt kerületben a téglaépítésű, polgári lakásokat veszik bérbe, de a kedvelt méretek már különböznek. A 14. kerületben veszik ki inkább a nagyobb 65-75 négyzetméteres lakásokat, a kisebb 35-50 közöttieket a 7. és 9. kerületekben keresik.

Aki befektetési céllal vásárol és kiadja az ingatlant, annak számolnia kell az éves hozammal, vagyis a bérlő által kifizetett éves díj és a megvásárolt lakás árának a hányadával. Mivel az említett TOP5 kerületben más-más lakásárral kell számolni, ezért a hozam is másként alakul. Az alábbi táblázat mutatja a részleteket: a legmagasabb hozammal a 9. kerületi 35-50 m2-es téglalakások bírnak, a legkeresettebb viszont a 13. kerületi 45-60 m2 közötti lakás, de itt valamivel gyengébb hozam jön ki.

Természetesen a fenti képet számtalan egyéb tényező árnyalja tovább. Egyrészt a lakás vásárlásával járó adó és díjterhek is hozzájönnek a vételi árhoz, illetve lehet egy kezdeti és évenkénti karbantartási összeggel is számolni. A tulajdonosok egy része továbbá bebútorozza a lakást, amely szintén jelentős költségtétel lehet. A befektetők aránya az összes vásárlók között folyamatosan növekedett, tavaly októberben 18 százalékot, idén januárban már 32 százalékot tettek ki és még februárba is fokozottan érezhető volt a jelenlét. Aki tehát ilyen céllal vásárol a jövőben, annak érdemes számolnia a várható hozam mértékével is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.