Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A Tapolcai-barlangrendszer lett az ország 4. leghosszabb barlangrendszere

A Tapolcai-barlangrendszer lett az ország 4. leghosszabb barlangrendszere

Megtalálták az eddig ismeretlen összeköttetést a tapolcai Tavasbarlang és a Kórház-barlang között, ezzel az eddig összesen 8,7 kilométernyi feltárt járatrendszerrel a Tapolcai-barlangrendszer lett az ország negyedik leghosszabb barlangrendszere - mondta el Szilaj Rezső, a helyi barlangkutató csoport vezetője az MTI-nek hétfőn.

Tájékoztatása szerint Magyarország leghosszabb barlangrendszere a budapesti Szépvölgyi-barlangrendszer, a második az aggteleki Baradla–Domica-barlangrendszer, a harmadik pedig a Pilisben található Ariadne-barlangrendszer. Ezeket követi a felfedezéssel hivatalosan is a Tapolcai-barlangrendszernek elnevezett föld alatti képződmény, amely összesen három már ismert barlangból - a Tavasbarlangból, a Kórház-barlangból és a Berger Károly-barlangból - áll.
Elmondása szerint több mint húsz éve kutatják a Veszprém megyei város alatt a karsztvíznek köszönhetően kialakult járatrendszereket. Tevékenységük eredményeként vált hozzáférhetővé a rendszer részét alkotó többi barlang is. A most megtalált két barlang közötti átjáró feltárási munkálatai kisebb megszakításokkal tavaly tavasz óta tartottak, közöttük eddig nem volt ismert összeköttetés - mondta. A labirintusjellegű rendszernek még vannak feltáratlan részei, a teljes hossza 10 kilométer lehet - fejtette ki a Tapolcai Plecotus Barlangkutató Csoport vezetője.
A felfedezéshez két kutatócsoport is hozzájárult, a Plecotus hat tagján kívül a Plózer István Víz Alatti Barlangkutató Szakosztály öt barlangásza is kereste az átjárót.
A véletlenszerű összeköttetés feltételezéseik szerint úgy keletkezett, hogy a Kórház-barlang inaktív száraz szintjéig "felszakadozott" a Tavasbarlang egyik, vizes repedésekből álló kürtője. A kutatást két irányból végezték: az egyik oldalon száraz járatokból, míg a másikban búvárok segítségével, víz alatt jutottak el az öt-hat méteres köztes réshez.
Szintén a barlangkutató csoport fedezte fel még 2010 végén Magyarország eddig ismert legnagyobb barlangi tavait 20 méter mélyen Tapolca alatt.
Szilaj Rezső szólt arról is, hogy terveik szerint tovább kutatják a most feltárt barlangrendszertől északra található Kincsesgödör járatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;