Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Augusztus 26. 06:21, péntek | Helyi
Forrás: balaton.vehir.hu

A szezon végén is iható tisztaságú a Balaton vize

A szezon végén is iható tisztaságú a Balaton vize

Idén a főszezon végén is iható tisztaságú maradt a Balaton vize az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései alapján, de ez nem feltétlenül igaz a strandok vízére - tájékoztatott Vörös Lajos, az intézet kutatója.

A mérési adatok azt mutatják, hogy az 1990-es évek elején súlyos vízminőségromlást okozó algásodás már a múlté. Augusztus közepén és végén a tó legalgásabb területein, a Keszthelyi- és a Siófoki-medencében a lebegő mikroszkopikus algák összes tömege nem érte el a megengedhető mennyiség felét sem - mondta Vörös Lajos, aki szerint a Balaton nyíltvizéből inni jelenleg semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent. Ez nem feltétlenül igaz a strandokra, ahol többek között napolajjal szennyeződik a víz - tette hozzá.


A vízminőség azért is fontos, mert a Balaton mintegy százezer ember számára biztosít ivóvizet egész évben és közel egymillió ember számára a turisztikai szezonban.
A Balaton vízminőségének egyszerűbb és folyamatos ellenőrzésére a magyar kutatók két éve tartó munkával új vizsgálati technológiát fejlesztettek ki - közölte Vörös Lajos. A Digitális Holografikus Mikroszkóp rendszer segítségével nemcsak az algásodás mértékét, de az összetételét is vizsgálni tudják.


A vizek folyamatos monitorozására alkalmas automatizált térfogati mikroszkóprendszert két akadémiai intézmény (MTA SZTAKI és MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), az Országos Környezetegészségügyi Intézet és a MEDIRLAB Orvosbiológiai Fejlesztő Kft. alkotta konzorcium fejlesztette ki a Nemzeti Technológiai Program keretében, az NFÜ támogatásával. A prototípus tesztelése jelenleg zajlik.

Címkék: balaton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban