Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Augusztus 27. 08:32, kedd | Helyi
Forrás: világgazdaság

A sármelléki repülőtér is segített a balatoni turizmusnak

A sármelléki repülőtér is segített a balatoni turizmusnak

Bár a hosszú hétvége alatt ismét közel telt ház volt a balatoni szálláshelyeken, az év első felében korántsem szárnyalt ennyire a legnépszerűbb hazai üdülőkörzet.

A KSH adatai szerint Németországból csaknem ugyanannyi (megközelítőleg 34 ezer) vendég érkezett, mint egy évvel korábban, eltöltött vendégéjszakáik száma (235 ezer) viszont 2,2 százalékkal csökkent. Ennél nagyobb baj, hogy június végéig 5,6 százalékkal kevesebb osztrák vendég szállt meg a tónál, az ukrán vendéglétszám pedig csaknem a felére esett vissza. Jó hír viszont, hogy közel másfélszeresére bővült a forgalom Oroszországból, emellett negyedével több lengyel, valamint holland vendég foglalt szállást az üdülőkörzetben.

A régió vendégéjszakáinak harmadát Hévíz szálláshelyei könyvelhették el. Ez nem is csoda, hiszen április közepétől vasárnaponként két orosz charterjárat is közlekedik Moszkva és Sármellék között, az utazásszervezők júniustól azonban már egy közös járatot üzemeltetnek. Szombatonként pedig az Air Baltic menetrendszerinti gépe érkezik Rigából.

„Nem nyereséges még a reptér, de a korábbi hatalmas veszteséget sikerült ledolgozni” – mondta lapunknak Benkő Attila. A reptér igazgatója elmondta: a 130 személyes moszkvai járat közel 100 százalékos telítettséggel érkezik, a német járatok (Düsseldorf, Berlin, Hamburg, Drezda, Frankfurt) pedig 70-80 százalékos kihasználtsággal érkeznek. Tárgyalnak további menetrendszerinti járatok indításáról, de ezekről egyelőre csak annyit kívánt elárulni, hogy németországi és oroszországi úticélokról van szó.

Hévíz önkormányzata tavaly vágott bele a repülőtér üzemeltetésébe, és a tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy „jó ötlet, jó vállalkozás volt”. A Hévíz-Balaton Airport nemcsak a fürdőváros számára, de Nyugat-Magyarország üdülőhelyeire is egyre több vendéget hoz. Frankfurtból például mindössze 50 perc a repülési idő.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére