Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 08. 07:01, csütörtök | Kék hírek
Forrás: mno.hu/MTI

A rendőrkapitány hosszan sorolta a megtalált fegyverek, gránátok típusait

A rendőrkapitány hosszan sorolta a megtalált fegyverek, gránátok típusait

A gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát javasolja a rendőrség a szelestei ügyben.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő szelestei férfi nagy mennyiségű fegyvert és lőszert halmozott fel a családi házában, és ezt ő maga jelentette be november utolsó napján a hatóságoknak.

Gulyás Ferenc, Sárvár rendőrkapitánya szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a 33 éves, büntetlen előéletű férfi a Sárvári Rendőrkapitányságon azt közölte, ő egy katonai szervezet ügynöke, aki parancsot teljesít, a parancs pedig úgy szól, hogy szolgáltassa be a rendőrségnek a birtokában lévő fegyvereket, katonai papírokat és egyéb katonai eszközöket.

Az alezredes hosszan sorolta azoknak a fegyvereknek és lőszereknek, köztük gránátoknak és egyéb robbanószerkezeteknek a típusait, amelyeket kollégái a férfi szelestei házában tartott házkutatás során, illetve a közeli erdőben, a férfi által megmutatott helyen találtak.

A részben második világháborús, részben későbbi, szovjet gyártmányú fegyverek és gránátok között voltak hatástalanítottak és élesek is; ezek közül néhány a szakértők szerint akár romba is dönthette volna a férfi házát. A legveszélyesebb egy úgynevezett rombológránát volt a megtalált 16 éles gránát és robbanószerkezet közül – mondta a rendőrkapitány. Hozzátette: a közeli erdőben 275 darab úgynevezett gyakorló kézigránát maradványait is megtalálták. A megtalált fegyverek között volt egy több szervezetnél, így a rendőrségnél és a honvédségnél is rendszeresített, P63 típusú maroklőfegyver, amelyet gázriasztóvá alakítottak át, ennek eredetét is vizsgálják.

A rendőrség közlése szerint nincs olyan adat, amely arra mutatna, hogy a fegyverekkel bűncselekményt is elkövettek volna, mint ahogyan annak sem bukkantak a nyomára – pedig megvizsgálták –, hogy a férfi kapcsolatban állna valamely katonai vagy más külföldi hírszerző szolgálattal.

A gyanúsítotti kihallgatása során zavartan viselkedő, de együttműködő férfi azt egyelőre nem árulta el, hogy pontosan hol találta a fegyvereket – erről későbbre ígért részletes vallomást –, de a megtalálás időpontjáról, a fegyverek elrejtésének a helyéről naplót vezetett, azt térképmellékletekkel látta el, a „katonai szállításokat” pedig a maga által készített bélyegzővel mint ezredes hitelesítette.

A főkapitány elmondta azt is: a gyanúsított házában nehezen találtak utat a házkutatást végző rendőrök, ugyanis az alkalmi munkákból élő, magányos férfi kényszeresen szinte mindent gyűjtött. Gulyás Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: az, hogy a gyanúsított maga jelentette be arzenálját a rendőrségen, nem tette lehetővé, hogy a férfi szabadlábon védekezzen, a fegyver és a lőszer engedély nélküli birtoklásával ugyanis bűncselekményt követett el. Megítélésük szerint a férfi érdekét is az szolgálja, ha őrizetben marad – tette hozzá.

Címkék: bűncselekmény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.