Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Március 02. 08:05, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

A téli fagyok után a szántóföldi növényállomány 50 százaléka jó, a többi pedig közepes és gyenge képet mutat Zala megyében

- tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.

Az őszi kalászosok a szokásosnál fejletlenebbek, a növényállományon még mindig érződik a csapadékhiány.
Azokon a területeken, ahol az őszi káposztarepce "időben került" földbe, várhatóan nem lesz gond. A késő ősszel elvetett repce viszont még fejletlen, így valószínűleg az állomány egy részét a kifagyás miatt ki kell majd szántani - ismertette az osztályvezető.
Fentős János szerint most még nehéz meghatározni, hogy a növényállomány hány százaléka károsodott a januári párhetes hótakaró nélküli hidegben, de például az őszi repce Zalában kedvezőbb képet mutat, mint a környező megyékben.
Hozzátette; jelenleg a tavaszi talajelőkészítést, trágyázást végzik a földeken. A tervek szerint - ha kedvező lesz az időjárás - már márciusban megkezdődhet a tavaszi árpa vetése.
Az őszi káposzta vetésterülete mintegy 15 ezer hektár. A 34 ezer hektárnyi területből 26.816 hektárt búzával, 4.500 hektárt árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be ősszel. A vetési szándék szerint 64 ezer hektárnyi területen tavaszi növényekkel vetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.