Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 13. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: orientpress

A mélység titka: ma sem tudjuk, mitől hatásosak a gyógyvizek

A mélység titka: ma sem tudjuk, mitől hatásosak a gyógyvizek

Napjainkban rohamosan terjednek a csont-, és ízületi betegségek, a térdízületi porckopás például 330 millió embert érint a világon. A mozgásszervi betegségek kezelési költsége az egyik legdrágább, a szív- és érrendszeri betegségek költségéhez közelít. A termálvizek fontos szerepet játszanak a mozgásszervi betegségek gyógyításában, bár ma sem tudjuk, mitől hatásosak. A Rádió Orient vendégeként Bálint Géza reumatológus professzor és a betegek képviseletében Dúl Katalin, a hazai gyógyvizekben rejlő gyógyászati-turisztikai lehetőségekről beszélt.

A Csont és Ízület Évtizedeit az ENSZ Egészségügyi Világszervezete indította el 2000-ben. Az Évtized Magyarországon alapítványi formában működik, melynek alapítója Dúl Katalin, krónikus sokízületi gyulladásban szenvedő beteg. „Az Évtized legfőbb előnye az, hogy szinte minden szakmai, tudományos és betegszervezetet egyesít: a hazai hálózatnak 16 tagegyesülete van, köztük például orvosi rehabilitációs, reumatológiai, ortopéd társaságok és betegegyesületek” – foglalta össze az alapító.

A kezdeményezés október 12-ét jelölte ki az ízületi betegek és betegségek világnapjának. Bálint Géza kiemelte, különösen fontos a figyelem felhívása, hiszen napjainkban egyre jobban elterjedtek az ilyen jellegű betegségek. „A térdízületi porckopás például 330 millió embert érint. Az ízületi betegségek okozzák a legtöbb fogyatékosságot a világon a mentális betegségeket követően. Ezen felül költségük a szív- és érrendszeri betegségekéhez közelít. Továbbá ezek a betegségek képezik az 5. leggyakoribb halálokot” – foglalta össze a számokat a reumatológus professzor. Bálint Géza a bakteriális ízületi gyulladások magas halálozását, valamint az ízületi betegségek fizikai tevékenységet befolyásoló hatását emelte ki. „Ezeknek a betegségeknek megvannak a külső stigmái, nyomasztó terhet jelentenek az érintettnek. Emellett jelentősen csökkentik az aktivitást, állandó fájdalommal járhatnak” – hangsúlyozta a professzor.

A szakértő szerint napi fél órás izzasztó mozgással és megfelelő táplálkozással, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerülésével a legfontosabb betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a II. típusú cukorbetegség, a vastagbélrák és a csontritkulás előfordulása és halálozása is 30%-al csökkenthető. Dúl Katalin, aki maga is sokízületi gyulladásban szenved, rámutatott: a fájdalom jelentősen korlátozza a mozgást és súlyosan megnehezíti a betegek mindennapjait.

A gyógyfürdők ugyanakkor még fontosabb szerepet tölthetnének be az ízületi betegségek kezelésében. A hazai létesítmények alkalmasak lennének egészségklubok létrehozására. Bálint kiemelte, ezekben a klubokban az adott város egészségtudatos polgárai gyűlhetnének egybe. Az állapotukhoz és korukhoz illő mozgásprogramok segítségével jelentősen javulhatna az emberek fizikai és egészségi állapota, amit megfelelő módszerekkel mérni is lehetne. A gyógyfürdőkre alapozott egészségprogramok az ízületi betegek rehabilitációja mellett a gyógy-idegenforgalmat is fellendíthetnék – emelte ki a professzor.

A termálvíz gyógyító hatásmechanizmusát a mai napig nem ismerjük, bár annak kutatása már 1980-ban megkezdődött Magyarországon. Bálint egy háromhetes vizsgálat eredményeiről számolt be a rádió műsorában: a tesztidőszak után a termálvízben fürdő betegek fájdalma, ízületi duzzanata és nyomásérzékenysége jelentősen csökkent, míg a felmelegített színezett és szagosított csapvízben fürdőké nem. A professzor hozzátette, a kormányzat sajnos nem támogatja az ehhez hasonló kezdeményezéseket, és a fürdők sem sponzorálják a gyógyvizek hatásának kutatását. Ennek dacára Magyarország ebben a kutatásban ma is az élen jár. „A kénes vizek segítenek a pikkelysömör kezelésében, ugyanakkor a magas ásványi anyag tartalmú vizek ártanak a porckorongsérves betegeknek. A hőfok sokat számít, például a túl meleg, 34C°-nál melegebb víz fellobbantja a gyulladást” – hangsúlyozta a vendég. Hozzátette, sajnos a legtöbb helyen nem írják ki a víz hőmérsékletét, és a betegek sem tartják be az előírásokat.
Magyarországon a Csont és Ízület Évtizede jelmondata, mi szerint „Mozogjunk minél többet!” – fürdőinkben is megvalósítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.