Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Július 07. 09:10, kedd | PR

A megfelelő termosztát segíti a jó hőérzetet

A megfelelő termosztát segíti a jó hőérzetet

Úgy tűnhet, a termosztát kiválasztására nem szükséges komoly figyelmet fordítani. Nem mindegy azonban, milyen hőszabályozót választunk, hiszen annak alacsony ára ellenére rendkívül komoly szerepet tölt be a fűtés során.

Megfelelő termosztátot kiválasztani viszonylag egyszerű feladat, mégis sokan vannak, akik kellő körültekintés nélkül csak leemelnek egyet a polcról, esetleg a szakemberekre bízzák annak megválasztását. Érdemes odafigyelni a döntés során, hiszen a termosztát kis mérete és arányaiban alacsony ára ellenére jelentős része a megfelelő hőmérséklet kialakításának.

A megfelelő termosztát kiválasztása a megfelelő hő beállításának alap feltétele. A nekünk leginkább testhezálló szabályozó vásárlásával nem csak hőérzetünk lesz ideális, pénztárcánk is hálás lesz a megtakarított pénz miatt. A hatékony működéshez ugyanis elengedhetetlen feltétel a jó termosztát, ami energiát és ennek eredményeképpen pénzt spórol nekünk.

Lássuk, mire kell figyelni

Első lépésként tudnunk kell, milyen a vezérlő villamos feszültsége. Ma már jellemzően a 24V-os típus az elterjedt, de lehetséges 230V vagy 12V-os feszültségű változat telepítése is. Bármelyiket is válasszuk, ehhez kell igazítani a hőszabályozónkat is.

Ezen felül a bekötés szabáyozását is szemügyre kell vennünk, ami alapján lehet két- vagy három vezetékes egy fűtőkészülék. Ennek megfelelő számú termosztát választása szükséges, ezért feltétlen fontos megbizonyosodni erről a számról.

Ha a műszaki adatoknak utána néztünk, és biztosan tudjuk, milyen termosztátok közül választhatunk, jelentősen leszűkül a lehetséges kör.

Következő lépésben akár az ízlésünkre is hagyatkozhatunk, és megválaszthatjuk a nekünk leginkább tetsző küllemű szabályozót is.

A termosztát helye

Ha beszereztünk mindent, már csupán annak otthonunkban való elhelyezése maradt a feladatunk. Egyszerűnek és egyértelműnek tűnhet, hogy hova szereljük fel a termosztátot, néhány szempontot azonban mindenképpen figyelembe kell venni ennek során is.

Fontos, hogy sem a fűtés, sem a nyílászárók közelében nem érdemes elhelyezni a termosztátot. Ennek oka, hogy a hő érzékelés során a készülék a szoba hőmérsékletét figyeli. Amennyiben közvetlen hősugárzásnak tesszük ki (legyen az egy fűtőtest, vagy a nap közvetlen megvilágítása), jelentősen másként fog reagálni készülékünk. Gyakorlatilag becsapjuk, és előfordulhat, hogy nem a szoba hőmérséklete szerint, hanem az őt ért közvetlen meleg alapján kezeli fűtésünket.

Érdemes az otthonunk központi helyére felszerelni, és amennyiben lehetőségünk van rá, részesítsük előnyben a lakás északi oldalát.

Ha minden szempontra megfelelő figyelmet áldozunk, termosztátunk és végső soron a fűtési rendszerünk olyan eredményt fog hozni, amit várunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.