Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Október 22. 16:30, hétfő | Helyi
Forrás: SONLINE-Fónai Imre

A levegőből támadnak a halrablók a Balatonnál

A levegőből támadnak a halrablók a Balatonnál

Megérkezett a kormoránhad az északi területről a Balaton-közeli halastavakhoz, igaz, a szokásos szeptemberhez képest ezúttal valamivel később.

A nagy mennyiségű éhes madár ellen szinte lehetetlen a védekezés – számoltak be tapasztalataikról a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai –, már csak azért is, mert nevelőtavaik negyven-hetven hektárosak.
A zrt. szerint ma már számszerűen bizonyíthatók azok a hozamkiesések, amiket a madarak okoznak. A kisebb tógazdaságok közeléből sikeres lehet a kormoránok elüldözése, ám az átlátszó vizű Balatonon a mostani alacsony vízszint mellett könnyen találnak eleséget. Ha meg a Balatonon egy nagyobb szél esetén felkorbácsolódnak a hullámok, a madarak a Balaton déli partjához közeli tógazdaságokra csapnak le. Először a tó ragadozó állományát veszik célba, hisz a hosszúkás, finom húsú halakat kedvelik a legjobban a levegőből érkező halrablók is.
Majd ha fogytán vannak a ragadozók, célba veszik a hatvan deka alatti pontyállományt. A halgazdálkodási társaság szerint aki hatékonyan akar ellenük védekezni, az jól teszi ha a kelő nappal együtt kel fel, hogy a reggel már igencsak éhes madarakat valamilyen módszerrel elriassza...

IJ

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV