Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 10. 09:00, hétfő | PR

A leggyakoribb hiba a termosztát használatában

A leggyakoribb hiba a termosztát használatában

A tavasz közeledtével egyre kevesebb szó esik a fűtésről, pedig az időjárás változékonysága még gyakran indokolja annak használatát.

A jól megválasztott termosztát és annak megfelelő elhelyezése segítségünkre lehet az ideális hőfok kialakításához. Könnyen véthetünk azonban súlyos hibákat is, ha termosztátról van szó.

A termosztát egy készüléken belül képes mérni és szabályozni otthonunk hőmérsékletét. Mint az ideális hőfok jelentős eszköze, nem mindegy, hogyan bánunk vele, és hatalmas jelentőséggel bír az is, hogy otthonunk mely szobájában, melyik falon helyezzük el azt. Lássuk, hogyan érdemes bánnunk a termosztáttal.

A termosztát az az eszköz, ami gondoskodik a fűtő- vagy hűtő rendszer ki- és a bekapcsolásáról azáltal, hogy szabályozza a hőközvetítő folyadék áramlását. Döntő jelentőséggel bír tehát annak elhelyezése, és nem pusztán kényelmi okokból.

A rosszul működő fűtés és a nem megfelelő hőfok leggyakoribb oka a rosszul elhelyezett termosztát. Gyakori hiba, hogy a szabályozót olyan helyre telepítik, ahol a környezeti hatások jelentősek, ezáltal pedig túlzott befolyással bírnak a hőmérséklet automatikus beállítására.

Például az elmúlt években divatossá vált amerikai konyha, vagyis az olyan helyiségek, ahol a konyha, a nappali és az étkező egy, hatalmas légtérbe esik közel sem nevezhető hatékony helynek a termosztát számára.

A leginkább megfelelő hely a termosztát számára mindenképpen valamilyen olyan falfelület, ahol a helyiség hőmérséklete közel állandónak nevezhető, annak változása pedig viszonylag egyszerre történik a ház további helyiségeivel. Ezen felül fontos szempont az is, hogy olyan falfelületet kell kiszemelni a szerkezet felszereléséhez, ahol nem éri közvetlen hősugárzás, például napsütés által.

Ha rosszul választjuk meg a termosztát helyét, nem csak otthonunk ideálisnak közel sem nevezhető hőmérsékletétől fogunk szenvedni, de pénztárcánk is jelentősen megérezheti a hibát.

Hasonlóan nagy hiba lehet a termosztát működtetésében annak folyamatos és nem megfelelő tekergetése.

Gyakori, hogy a lakás hőjét úgy kívánják minél gyorsabban növelni, hogy a termosztátot felcsavarják, de sokan elkövetik azt a hibát is, hogy túl magas általános hőmérsékletet állítanak be, így a fűtés közel sem gazdaságos, ráadásul a közérzetünknek sem kedvez az így kialakült hőmérséklet.

A termosztátot, ha ideális helyre szereltük fel, nem szükséges túl gyakran állítgatni, és magas hőfokot sem szabad beállítani rajta.

Ha a termosztát tekergetése helyett inkább a radiátoron elhelyezett hőmérséklet szabályozót állítjuk át, vagy rétegesen öltözünk, sokkal kellemesebben fogjuk érezni magunkat otthonunkban, ráadásul a környezetszennyezés mellett a feleslegesen nagy anyagi kiadásokat is nagyobb részben kerülhetjük el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.