Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Április 04. 21:06, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A költészet napja - Guinness-rekord és híres versmondók Zalában

A költészet napja - Guinness-rekord és híres versmondók Zalában

Hévízen József Attila összes versének felolvasásával Guinness-rekord kísérletre vállalkoznak, Nagykanizsán a város híres versmondói adnak elő más programok mellett a költészet napja alkalmából Zala megyében.

Nagykanizsán a Honvéd Kaszinóban A szívem legkedvesebb verse címmel csütörtökön este tartanak városi ünnepséget. A műsorra neves, országszerte és a Kárpát-medencében is ismert kanizsai és a dél-zalai városból elszármazott versmondók kaptak meghívást - közölte Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója az MTI-vel.
Hévízen április 10-én 16 órakor Guinness-rekord kísérlet kezdődik a Bibó István Alternatív Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában. Diákok, pedagógusok arra vállalkoztak, hogy másnap déli 12 óráig felolvassák József Attila teljes lírai életművét, több mint hatszáz versét, verstöredékét a Bibó-iskola sportcsarnokában. A rendezvényt Papp Gábor polgármester nyitja meg, aki elsőként olvassa fel kedvenc költeményét, a Hetediket.
Az akcióval az iskola arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a mai fiatalok számára is fontos a vers, a versolvasás, a magyar költészet - hangsúlyozta Nagy Boldizsár igazgató.
Keszthelyen a költészet napi összeállításban Arany János, József Attila, Faludy György, Pilinszky János és Varró Dániel költeményei hangzanak el április 11-én a Balatoni Színházban. Az ünnepi műsorra a helyi Vajda János Gimnázium a legjobb versmondóit gyűjtötték össze.
Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy a korábbi években "külső" előadóművészeket hívtak meg, idén első alkalommal szólították meg a helyi gimnazistákat. A költészet napi összeállítás egyben főpróbája lesz az április 26. és 27. közötti helikoni ünnepségeknek. Szólt arról is, hogy április 22-én ugyancsak a Balatoni Színház lesz a házigazdája a Csengey Dénes versmondó verseny elődöntőjének.
"A versek a mindennapi élet részét kellene hogy képezzék, de ez sajnos nem így van. Felgyorsult a világ, mindenki tele van problémákkal, a költészetre már nem nagyon marad idő, ezért van kiemelt szerepe az irodalmi programoknak" - fogalmazott Csengei Ágota.
Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója szerint a költészet évezredek óta része az emberi kultúrának, és ennek az igénye a mai napig nem halt ki. E gondolat jegyében szervezett az intézmény megyeszerte programokat; április 14-én lesz a megyei József Attila szavalóverseny döntője Letenyén a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban. Április 16-án a Zabszalma Együttes ad ünnepi műsort Zalaegerszegen a megyei könyvtárban, és ugyanitt mutatják be április 18-án D. Bencze Erzsébet Üveghang című képzőművészeti verseskötetét.
A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.