Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kisgazdaságok új támogatási rendszerének bevezetéséről

A kisgazdaságok új támogatási rendszerének bevezetéséről

Magyarország 2015-től bevezeti a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági termelők részére indított, a Közös Agrárpolitika - új támogatási modelljét bemutató rendezvénysorozat nagykátai állomásán.

Czerván György a prezentáció elején tájékoztatta a résztvevőket a Kormány tavaly év végi, a Nemzeti Agrárkamarával történt egyeztetést követően meghozott döntéséről. Ebből az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített területalapú támogatási (SAPS) rendszert 2021-ig, a mostani tervezési periódus végéig alkalmazni fogja Magyarország. A jelenleg is működő SAPS rendszer továbbvitelével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák által már jól ismert olyan konstrukcióról van szó, amely a közvetlen támogatások széleskörű igénybevételét és költségvetési keretösszegek teljes felhasználását biztosítja.

Az államtitkár az új támogatási rendszer kötelező érvényű, és önkéntesen alkalmazható elemei közül elmondta: a VM nagy hangsúlyt fektetett a tagállamok számára önkéntesen bevezethető mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszerre. Ez a támogatási forma minden közvetlen kifizetést helyettesít, továbbá felmenti a termelőket az Európai Unió által jogszabályban rögzített zöldítés követelményeinek (állandó gyepterület fenntartása, termény diverzifikáció, ökológia célterület kijelölése) teljesítése alól. A támogatás igénybevételére jogosult minden olyan termelő, aki minimum egy hektáros területtel rendelkezik. Az intézkedésre az éves támogatási maximum 10%-a fordítható. A támogatás egyösszegű, amelynek éves mértéke gazdálkodónként minimum 500, maximum 1250 euró lesz. Azon gazdák esetében, akik a normál rendszerben kevesebb, mint 500 euró támogatásra lennének jogosultak, a támogatást 500 euróra felkerekítik, 500 és 1250 euró között a normál rendszerben járó támogatásnak megfelelő összeget kap a termelő. Várhatóan azok a gazdálkodók veszik igénybe ezt a támogatást, akik 1-6 hektáros területen folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. A VM számításai szerint a gazdák csaknem 50%-a léphet be ebbe az egyszerűsített kistermelői támogatási rendszerbe.

Czerván György előadásában összegezte még a 2010 és 2013 között történt nemzetgazdasági eseményeket, az elért igen kedvező makrogazdasági eredményeket, valamint a mezőgazdasági ágazatban végbemenő főbb folyamatokat. Kiemelte a folyó áron számított mezőgazdasági kibocsátás alakulásának pozitív irányú változását, a mezőgazdasági beruházások és foglalkoztatás növekedését, valamint az agrár-külkereskedelmi mutatók kívánt szinten történő megszilárdulását.

A KAP változásait bemutató sorozat következő előadása 2014. február 4-én, Szolnokon lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során