Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Február 26. 07:45, péntek | Belföld
Forrás: mti

A hűtlen kezelés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon

A hűtlen kezelés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény Magyarországon

Magyarországon a hűtlen kezelés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmény, a felderített esetek 46 százaléka volt ilyen

- állapítja meg a PwC pénzügyi és tranzakciós tanácsadó cég legutóbbi kutatása a gazdasági bűnözésről. A felmérésből kiderült az is, hogy az elmúlt két évben a magyarországi cégek negyede legalább egyszer találkozott gazdasági bűncselekménnyel.

A PwC kétévente végzi el a gazdasági bűnözést vizsgáló globális kutatását. A legfrissebb vizsgálat a 2015 július-decemberi időszakra terjedt ki, a PwC online elérhető kérdőívére világszerte 6337, Magyarországon pedig 95 vállalat vezető beosztású munkatársa válaszolt.

A PwC az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében a vizsgálat megállapításai alapján ismerteti: a hűtlen kezelésen kívül Magyarországon a négy leggyakoribb gazdasági bűncselekmény a korrupció és vesztegetés (38 százalék), az adócsalás (21 százalék), a számítógépes bűnözés (17 százalék) és a közbeszerzési csalás (17 százalék).

A felmérés szerint Magyarországon a gazdasági bűncselekmények előfordulása a legutóbbi eredményekhez képest 1 százalékkal 25 százalékra csökkent, az elmúlt hét év távlatában a mérséklődés 5 százalékos az adatok szerint. A gazdasági bűnözés előfordulásával globálisan a cégek 36 százaléka szembesült, arányuk az előző adatfelvételkor 37 százalék volt - olvasható a felmérésben.

A csalások leleplezését firtató kérdéseknél a magyarországi válaszadók 42 százaléka azt válaszolta, hogy a cégénél bekövetkezett csalást vállalati ellenőrzési mechanizmus révén leplezték le, ez az arány a régióban 54, míg globálisan 47 százalék.

A felmérés rámutat arra, hogy a vállalatoknál elkövetett csalásokért túlnyomóan belső elkövetők (46 százalék) felelősek.

A felmérésben résztvevő magyarországi válaszadók 81 százaléka rendelkezik formális etikai és megfelelési programmal. A vállalatok 60 százaléka rendszeres oktatást is tart etikai kódexével kapcsolatban, ez a viszonylag magas arány némi optimizmusra adhat okot - állapítja meg a PwC.

A felmérés kitért a világszerte növekvő tendenciát mutató számítógépes bűnözésre is. A gazdasági bűncselekményt elszenvedő magyarországi válaszadóknak csupán 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számítógépes bűnözés áldozata lett. Ez elmarad a 22 százalékos régiós és a 32 százalékos globális átlagtól, így feltételezhető, hogy a magyar cégek egy része tudtán kívül válhatott számítógépes bűncselekmény áldozatává - jegyezték meg az elemzők.

Magyarországon a válaszadók 55 százaléka még mindig úgy véli, hogy a számítógépes bűnözés kockázata változatlan. A PwC szakértői szerint ez a megközelítés azért veszélyes, mert eszerint a magyar vállalatok alábecsülik a számítógépes bűnözés fenyegetéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.