Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 08. 07:01, csütörtök | Életmód
Forrás: OrintPress

A hosszú hétvége törheti meg az influenzajárványt

A hosszú hétvége törheti meg az influenzajárványt

A járvány negyedik hetében járunk, és a fertőzöttek száma még emelkedik: a múlt héten közel 40 ezren fordultak orvoshoz influenzás vagy influenzaszerű tünetekkel, s a lakosság 1,1 százaléka betegedett meg.

Az idei hullám ugyanakkor enyhébb a korábbiaknál, a várható hosszú hétvége pedig véget is vethet neki. Addig minden beteg maradjon otthon, hogy elkerüljük a további fertőzéseket – tanácsolja Dr. Komáromi Zoltán országos szakfelügyelő főorvos.

Egyelőre mind többen betegednek meg valamilyen influenzaszerű fertőzés során, március első hetében 39500 esetről lehetett tudni – mesélte az ÁNTSZ szerdai sajtótájékoztatóján Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi főosztályának vezetője. Elmondása szerint egy hét alatt az ország 14 megyéjében megugrott, 6 megyében viszont csökkent az orvoshoz fordulók aránya – Baranya megyében duplázódott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében másfélszeresére nőtt ez a szám.” Jász-Nagykun-Szolnok megyében felére esett vissza a regisztrált influenzafertőzések szintje, Békés, Heves, Tolna, Komárom és Zala megyében pedig szintén javulást tapasztaltunk, ha szerényebb mértékben is” – sorolta az adatokat Csohán. Mint rámutatott, a 100 ezer főre eső megbetegedések aránya Tolna, Csongrád és Zala megyében volt a legmagasabb, Nógrád megyében pedig a legkevesebb.


A számok magasnak tűnhetnek, azonban az idei járvány mérsékeltebb a tavalyinál: egy hónappal később kezdődött, és kevesebb embert is ért el, köszönhetően a szokatlan hidegnek, ami nem kedvez betegségek terjedésének. Összehasonlításképp, eddig 110 ezren betegedtek meg, míg tavaly ilyenkor 160 ezren, és hetente nyolc-10 ember fordul a háziorvoshoz influenzás tünetekkel, más években viszont akár naponta jelentkeztek ennyien. Alapvetően a már hagyományosnak mondható H3N2 A és a B típusú influenza fertőz – előbbi nagyobb arányban és gyorsabban terjed, utóbbi inkább elszigeteltebb közösségekben jellemző – de a tisztán influenzás megbetegedések ritkának számítanak, a megszokott az, hogy vírus szövődményekkel, esetleg bakteriális felülfertőzéssel kiegészülve támad. „Még soha ennyi mellhártya és arcüreggyulladást, kétoldali tüdőgyulladást nem tapasztaltunk, mint az elmúlt hetekben” – mondta el a sajtótájékoztatón Komáromi Zoltán.

A betegségre jellemző, hogy leginkább a 15 év alatti gyerekeket támadja meg, s a fertőzöttek 37,4 százaléka ebből a korosztályból kerül ki; a betegek 34,2 százaléka a 15-34 éves korcsoportba, 22 százaléka 35-39 évesek közé tartozik. A 60 éven felüliek csoportjából 6,4 százalék szenved influenzás tünetektől, ami arra is utal, hogy ez a korosztály rendszeresen oltatja magát és felkészül a járványokra – emelte ki Csohán Ágnes.

A járvány megfékezése az egyénen is múlik: aki belázasodik, szédül, fejfájást érez, az inkább maradjon otthon 2-3 napig, és zuhannyal, lázcsillapítókkal, valamint bőséges folyadékbevitellel kezelje magát. „Ebben az állapotban nagyon fertőzőek és könnyen felülfertőzhetőek vagyunk, tehát nincs értelme betegen dolgozni, minél több kollégát és idegent megbetegítve – jobb, ha otthon, táppénzen vészeljük át az időszakot – figyelmeztetett Komáromi, aki szerint fontos lenne mindenkit megtanítani a zsebkendő használatára. „Ha olyan beteget lát, aki nem használ zsebkendőt, szóljon rá vagy fusson.” – tette hozzá a háziorvos.

A betegek önkéntes izolációjával meg lehetne törni az egyébként kiszámíthatatlanul fertőző járványt. A várható felmelegedés ugyan az influenzának kedvez, de a közeledő négynapos ünnep lelassíthatja vagy akár meg is szüntetheti a betegség terjedését, hisz a többség ilyenkor inkább családi körben, s nem közösségben tölti szabadidejét.


Csohán Ágnest hírügynökségünk arról kérdezte, milyen módszerekkel követik az influenza terjedését: „professzionális monitoringrendszerünk van, s az Országos Epidemiológiai Központ heti tájékoztatást kap az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központtól is (ECDC) az új megbetegedésekről. A globálisan begyűjtött adatok alapján már arra is fel tudunk készülni, hogy jövőre az influenza mely típusaira számíthatunk, s ennek megfelelően készítjük elő a vakcinákat” – mondta a járványügyi főosztály vezetője. Tény ugyanakkor, hogy a tulajdonságait folyamatosan változtató, az emberi immunrendszerhez alkalmazkodó vírustípusokra nehéz felkészülni, terjedésük pedig nehezen megelőzhető. „Ha valaki betegen repülőre száll, és végigfertőz kétszáz ember, azok széthordhatják egész Európában vagy akár a tengeren túl is a kórt” – fűzte hozzá Komáromi Zoltán.

A sajtótájékoztató résztvevői nem tudtak adatokat mondani arról, hányan haltak meg a járvány következtében – vagy, hogy hány kórházban rendeltek el látogatási tilalmat miatta. Utóbbiról megyei szinten lehet érdeklődni -közölte Csohán Ágnes, s valóban: kevéssel a sajtóesemény után a Fejér Megyei Kormányhivatal jelezte hírügynökségünknek, hogy továbbra is fenntartják a március elsejével meghirdetett kórház-látogatási tilalmat.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.