Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gyermekkori obesitas növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát

A gyermekkori obesitas növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát

A gyermekkorukban elhízott fiataloknál megnő a valószínűsége, hogy felnőttkorukra valamilyen vesebetegség alakul ki náluk.

A gyermekkorukban elhízott fiataloknál megnő a valószínűsége, hogy felnőttkorukra valamilyen vesebetegség alakul ki náluk - jelentették be izraeli kutatók. Ugyanakkor, hogyha időközben lefogynak, jelentősen csökken a rizikófaktor - írja aHealth Day.

'Eredményeink rámutattak, hogy a fogyással arányosan csökken a vesebetegség kialakulásának kockázata' - számolt be Dr. Kirsten Johansen, a Kalifornia Egyetem professzora. 'Ez eggyel több okot ad a gyermekkori obesitas elleni küzdelemre, bár ezt mindig nehéz elkezdenie a páciensnek' - tette hozzá.

Legfőbb probléma, hogy a gyermekkori elhízás ellen nincs megfelelő recept, ha meg lehetne állítani a járványt, felnőttkorban kevesebb embernél alakulna ki szívelégtelenség, vesebetegség és cukorbetegség.

Mindennek ellenére Johansen optimista: 'a gyermekkori elhízás gyorsan terjedt el széles körben, s hiszem, hogyha küzdünk ellene, ugyanilyen gyorsan megállíthatjuk a járványt. Nem mondom, hogy könnyű, hiszen a gyerekek inkább isznak szénsavas és cukros üdítőket, mint zöldségeket enni'.

A kutatás keretében 1,7 millió átlagosan 17 év körüli fiatal adatait gyűjtötték össze és elemezték. Ezt követően összehasonlították azt a fiatal végstádiumú vesebetegek adatbázisával. Harmincéves utánkövetés után 700 férfinál és 160 nőnél alakult ki vesebetegség.

Bizonyosságot nyert, hogy az elhízás, valamint a cukorbetegség szignifikánsan növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát is. Ugyanakkor a kockázat diabétesz nélkül is magas volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.