Városlista
2021. november 30, kedd - András, Andor

Hírek

2011. Július 28. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A dél-amerikai partok mentén élő Guyana delfin (Sotalia guianensis) az első olyan emlős, amelyről bebizonyosodott, hogy rendelkezik olyan elektromos érzékelőkkel, amelyek segítik a vadászatban.

Amikor a kutatók első alkalommal felfedezték a kis kinövéseket az állat fején, már sejtették, hogy azok valamiféle érzékszervek lehetnek, amikor azonban kiderült, hogy segítségükkel a delfinek képesek az elektromos mezőket érzékelni a vízben, nagyon meglepődtek. Annak ellenére ugyanis, hogy ilyen érzékszervvel több hal és kétéltű is rendelkezik, ezek a delfinek az első emlősök - a kacsacsőrű emlősön kívül - amelyek szintén képesek érzékelni az elektromos mezőket - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

A Guyana delfin a többi rokonához hasonlóan hanghullámok segítségével deríti fel a zsákmányt - a mostani eredmények szerint azonban amikor a préda a közelben van, elektromos érzékelőiket használják. Bár érzékszervük nem olyan érzékeny, mint a cápáké vagy a rájáké, a kisebb halak mozgását is képesek felfedezni vele. A tudósok szerint a képesség azért alakulhatott ki, mert a delfinek sokat tartózkodnak a tengerfenéken, ahol sok az iszap és a sár, ráadásul 'hanglokátoruk' nagyon kis távolságon belül nem is működik - ezt küszöbölik ki az elektromos érzékelőkkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 30. 18:12, kedd | Belföld

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden internetes oldalán.

2021. November 30. 15:01, kedd | Belföld

Házaló csalók élnek vissza a Jónak lenni jó! nevével

Ismeretlenek a közmédia adománygyűjtő műsorára hivatkozva lakásokba csöngetnek be és kérnek támogatást a Regőczi Alapítvány számára

2021. November 30. 13:16, kedd | Belföld

Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől,

2021. November 30. 13:01, kedd | Belföld

Müller Cecília: nagyon sikeres volt az oltási akcióhét

Nagyon sikeres volt az oltási akcióhét Magyarországon, ezért az a döntés született, hogy egy héttel meghosszabbítják - mondta az országos tisztifőorvos a kormány közösségi oldalára hétfőn feltöltött videójában.