Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Július 28. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A dél-amerikai partok mentén élő Guyana delfin (Sotalia guianensis) az első olyan emlős, amelyről bebizonyosodott, hogy rendelkezik olyan elektromos érzékelőkkel, amelyek segítik a vadászatban.

Amikor a kutatók első alkalommal felfedezték a kis kinövéseket az állat fején, már sejtették, hogy azok valamiféle érzékszervek lehetnek, amikor azonban kiderült, hogy segítségükkel a delfinek képesek az elektromos mezőket érzékelni a vízben, nagyon meglepődtek. Annak ellenére ugyanis, hogy ilyen érzékszervvel több hal és kétéltű is rendelkezik, ezek a delfinek az első emlősök - a kacsacsőrű emlősön kívül - amelyek szintén képesek érzékelni az elektromos mezőket - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

A Guyana delfin a többi rokonához hasonlóan hanghullámok segítségével deríti fel a zsákmányt - a mostani eredmények szerint azonban amikor a préda a közelben van, elektromos érzékelőiket használják. Bár érzékszervük nem olyan érzékeny, mint a cápáké vagy a rájáké, a kisebb halak mozgását is képesek felfedezni vele. A tudósok szerint a képesség azért alakulhatott ki, mert a delfinek sokat tartózkodnak a tengerfenéken, ahol sok az iszap és a sár, ráadásul 'hanglokátoruk' nagyon kis távolságon belül nem is működik - ezt küszöbölik ki az elektromos érzékelőkkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni