Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Szeptember 13. 20:43, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A BlackBerry-gyártás megszüntetése miatt csökkenti létszámát a Flextronics

A BlackBerry-gyártás megszüntetése miatt csökkenti létszámát a Flextronics

A kanadai Research in Motion (RIM) megszünteti BlackBerry telefonjainak bérgyártását a Flextronicsnál, a vállalat ezért kényszerül megválni mintegy 600 dolgozójától Zalaegerszegen - értesült csütörtökön az MTI.

Dolgozóktól származó információk szerint a RIM világpiaci eladásainak jelentős visszaesése miatt októberben befejezik a BlackBerry telefonokzalaegerszegi gyártását. Elmondásuk szerint a cég kétzalai gyáregysége gyakorlatilag "egy lábon áll", ugyanis a kanadai megrendelő mást nem igazán gyártat az üzemekben, ez indokolja a 600 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést.
A gyártás megszűntetéséről aZalai Hírlap csütörtöki száma is írt, de a Flextronics az MTI-nek nem kívánta kommentálni az értesülést.
Moórné Kercsmár Rita, a cég CSR és vállalati branding igazgatója kedden az MTI megkeresésére a leépítés indokaként elmondta: a Flextronicsnál bevált gyakorlat, hogy folyamatosan felülvizsgálják a gyártási helyszíneket, termékeket és szolgáltatásokat, hogy ezzel is biztosítsák a vevőik által elvárt szolgáltatás színvonalát és igényeinek kielégítését.
"Ennek eredményeként hoztuk meg azt a nehéz döntést, hogyzalaegerszegi gyárunkban csökkentjük dolgozóink létszámát" - fogalmazott. Hozzátette, hogy minden érintett dolgozótól végkielégítéssel válnak meg, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően, de törekvésük szerint igyekeznek minél több érintett dolgozónak munkalehetőséget biztosítani más gyáraikban.
Borsos József, aZalaMegyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta: a legutóbbi, június végi foglalkoztatottsági adatok szerint a szingapúri székhelyű - Budapesten, Sárváron, Pécsett, Tabon ésZalaegerszegen gyártelepeket üzemeltető - Flextronics International azalai megyeszékhelyen 3208 állandó alkalmazottat, továbbá több mint ezer kölcsönzött munkaerőt foglalkoztatott.
A múlt év őszén még közel 8000 ember dolgozottZalaegerszegen, de a cég több mint tízéveszalai múltjában előfordult, hogy csaknem 10 ezer ember - köztük számos határon túli munkavállaló - dolgozott összesen a vállalat kétzalaegerszegi telephelyén. A törzsállomány létszáma mindig 3-4 ezer között mozgott, a további foglalkoztatotti létszám az elektronikai megrendelések függvényében csökkent vagy emelkedett.
Az igazgató hozzátette, hogy valószínűleg nem egyszerre, hanem több hullámban zajlanak majd azalaegerszegi elbocsátások, az egyes dolgozók felmondási idejétől is függően pedig várhatóan márciusig húzódik el ez a folyamat. Még nincsenek konkrét adataik, de a mostani számításaik szerint valószínűleg decemberben jelenik meg nagyobb létszám a munkaügyi központban, s az elbocsátottak fele várhatóan a cég más gyáraiban, vagy más munkáltatónál el tud helyezkedni.
Borsos József azt mondta: a Flextronics felsővezetésével jó a kapcsolatuk, folyamatosan egyeztetnek, hogy megoldási lehetőségeket keressenek. Legutóbb hétfőn találkoztak a menedzsmenttel, és a jövő hónapra is van már kitűzött időpontja a következő egyeztetésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.