Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Július 09. 22:41, hétfő | Helyi
Forrás: balasport.hu

30 éves a Balaton-átúszás

30 éves a Balaton-átúszás

A 30. Pek-Snack Balaton-átúszást tízezernél is többen vállalták be, azaz hogy Révfülöpről áttempózzanak Boglárra.

Az elmúlt kilenc évben egyszer sem sikerült megrendezni első nekifutásra ezt a világon egyedülálló látványos megmozdulást.
Hétszer is halasztani kellett a Balaton-átúszást, két alkalommal pedig el is maradt a hagyományos próba a kiszámíthatatlan szeszélyes nyári időjárás miatt. 2012-ben azonban az előre meghirdetett időben sikerült megrendezni az úszópróbát. Kegyes volt az időjárás az úszókhoz, hiszen 27 fokos vízbe csobbanhattak mindazok, akik résztakartak venni a jubileumi vízi partin.
20 perccel a 8 órára tervezett rajt előtt az elsők már megmártóztak a balcsiban, s még 9 órát sem mutatott az óramutató, amikor a leggyorsabbakat már a balatonboglári célba értek. Elsőként a budapesti Kutasi Gergely hosszútávúszó ért partot, aki 1,02:29 alatt teljesítette az 5,2 kilométeres távot.
– Tizenötezer kis csomagot készíitett a Pek-Snack Látványpékség, aki mint az úszás névadó szponzora harapnivalóvak várta a kiérkezőket.
Kilenc óra épphogy elmúlt, amikor már kétezren úsznak.. Egy óra elteltével három és félezer indultak el a révfülöpi mólótól, 11 órakor pedig ötezeregyszázan szelik a habokat.
Három vízibusz egy katamarán és az egyszerre majd 1000 embert elbíró Kisfaludy komp szállította folyamatosan az emberáradatot Boglárról Révfülöpre,
Közel a rekordhoz, több mint tízezren úszták át a BalatontTöbb mint tízezren úszták át a Balatont


A révfülöpi rajtnál a Fitnesz Akadémia tagjai próbálták közös, amolyan úszás előtti bemelegítésre invitálni a próbázókat.
Már a delet is elütötte a balatonboglári toronyóra és még mindig a platán strandi sétánynál kígyózott a hajókra feljutni szándékozók sorának vége. A kikötőnél a Balaton hűs vizével locsolták a sorba állókat.
Aztán feltűnik Bajzát László és elszánt csapata. A mezőkövesdi vasember, aki télen jég alatt úszkál egy szál fürdőgatyeszben, nyáron pedig mindig kitalál valami újdonságot a Balaton-átúszásra, bár mindegyik próbán nem tudott részt venni, ám volt, amikor háromszor is elrajtolt. Szombaton egy fából és hungarocellből készült, több mint 100 kilós csónakot húztak-vontak magukkal. A Tó, Tenger, Folyó Nyíltvizi Úszóklub tizenöt tagja jött el a Balaton-átúszásra Négy csoportot alakítottak ki, s a jubileum tiszteletére készített Aranyhíd feliratú csónakot felváltva húzták, illetve tolták. Mindez bő három órát vett el az életükből, de megérte.

–A 350 fős Úszóerőd – a Balaton-átúszások történetében immár 11. alkalommal rajtoltak el – Orosz Zoltán altábornagynak, a vezérkari főnök helyettesének, valamint Fodor Lajosnak, a Magyar Honvédség államtitkárának a vezetésével. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a rend derék őreiből is szerveződött egy csapat, amely Rendőrkonvoj néven tempózik kitartóan az Úszóerőddel egyetemben.
Jubileumi volt az átúszás Erdei Zsolt sazámára is, aki 5.-ször teljesítette az úszópróbát..
Miközben az Északi parton folyamatosan fogy a rajtra várók száma, ezzel arányosan úgy nő a létszám a Platán-strandon. Ezrek feszítenek büszkén a „Megúsztam!” feliratú fehér pólóban.

A déli partom Monspart Sarolta a MOB szabdidősportért felelős alelnöke is kilátogatott a rendezvényre, véleménye szerint mindennél fontosabb a mozgás, a sport és ragyogó látni, amikor egyszerre több ezren sportolnak a nyári kánikulában..
Dél környékén már 8300-nál jár az indulók száma – már akik elkezdtek úszni –, egy óra felé pedig azzal a hírrel jön Szántó Gábor, a szervező-bizottság elnökhelyettese, hogy a tízezredik próbázó nevezett. S még mindig vannak, akik abban bíznak, hogy valahogy csak átjutnak a túlpartra, hogy még egyszer a vízbe vethessék magukat. Miután a rendezők ebben is partnerek voltak – szélvészgyors motorcsónakok indulnak Révfülöpre –, így teljesül a kívánságuk.

Míg a Balatonból kilépőkről a víz, addig a rendezőkről – majd kétezren gondoskodnak arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen. A 190 vitorlásból, és motoroshajóból összeállított úszófolyosó biztosította az úszókat, hiszen mindennél fontosabb a biztonság.
Délután kettőkor, amikor az utolsó próbázók is vízbe csobbantak jött a szenzációs hír: 10 ezer 190-en neveztek a jubileumi erőpróbára. A három évtized során három alkalommal volt tízezernél több az indulók száma. Ennél többen csak 2003-ban rajtoltak el, amikor 10 ezer 733-an próbáztak.

Minden ideálisnak bizonyult: ragyogó idő, enyhe szél, 27 fokos víz várta a vállalkozó kedvűeket 2012-ben a 30. Pek-Snack Balaton-átúszáson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:49, kedd | Sport

A közép-európai FIA F4 bajnokság nyitóhétvégéje az új hazai pályán a Balaton Park Circuit-en

A mezőny nagy része már a hét közepén megkezdte a munkát. A GRT az autót hibátlanul felkészítette pilótánk pedig körről-körre alkalmazkodott az autóhoz és a körülményekhez, így magabiztosan vághattunk neki a hétvégének.