Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Október 03. 20:52, szerda | Helyi
Forrás: SONLINE

21 fok: extrém magas a Balaton vízhőmérséklete

21 fok: extrém magas a Balaton vízhőmérséklete

Sokáig nem várhatnak a víz hűlésére, a jövő héttől teljes erővel halásznak, hiszen teljesíteniük kell az erre az évre vállalt busafogási mennyiséget.

Huszonegy és fél fokot is mértek az elmúlt napokban, ez ilyenkor extrém magas vízhőmérséklet, ami nehezíti a busahalászatot – tudtuk meg Füstös Gábortól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától. Sokáig azonban már nem várhatnak a víz hűlésére – tette hozzá a cégvezető –, legkésőbb a jövő héttől teljes erővel halásznak, hiszen teljesíteniük kell az erre az évre vállalt busafogási mennyiséget.

A szárazság más területen is kényszermegoldásokra ösztönzi a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembereit: megpróbálnak takarékoskodni a vízzel az irmapusztai tógazdaságban, készülve a hamarosan kezdődő lehalászásra. Úgy döntöttek: nem engednek el vizet a tavaikról, hanem nagy teljesítményű dízelszivattyú segítségével a halászandó tó vizét egy másik tóba emelik át, majd vissza. Ezzel „mentenék meg” a rendelkezésükre álló vízkészleteket, hiszen semmilyen garancia nincs rá, hogy a tél során megfelelő mennyiségű csapadék érkezik a vízgyűjtő terület fölé. Az ősz során esetlegesen érkező csapadékot szárazon álló tavaikban fogják fel. Mindez – közölte a halgazdálkodási társaság – jelentős többletköltséggel jár, de a Balaton halellátásának biztosítását szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára