Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Zsákutcában a buszos városnézés

Zsákutcában a buszos városnézés

Továbbra is katasztrofális állapotok uralkodnak a budapesti buszos városnézés területén a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége szerint. „A Várkert Bazár gyönyörű lett, de busszal megközelíthetetlen, a turizmus szereplőivel semmilyen szinten nem egyeztettek, emiatt pedig a buszos városnézés az eddiginél is nagyobb bajba kerülhet” – mondta a Világgazdaságnak Bálint Zoltán. A MISZ elnöke szerint nem lehet elvárni a nyugdíjas városnézőktől, hogy kilométereket gyalogoljanak a látványosságok között.

Már minden lehetséges illetékesnek levelet írtak, amiben felhívták a figyelmet a problémára. A Citadellánál évek óta gond van, a Fővám tér átépítése miatt a Nagycsarnok is megközelíthetetlen, de a Parlamentnél sem jobb a buszosok helyzete. „A Hősök terénél nagyon szűkös helyet jelöltek ki, pedig ott bőven elférne több busz is. Évtizedekig jól működött a rendszer, nem tudom, hogy mostanában miért kell számos turizmusellenes intézkedést hozni” – fogalmazott Bálint Zoltán.

Szintén problémának tartja, hogy sok a feketén tevékenykedő idegenvezető, akik helytelen információkat mondanak a turistáknak. A buszos városnézés a rendszerváltás előtt az IBUSZ monopóliuma volt. A hazai városnéző piac abszolút piacvezetője ma a Citytour Hop On Hop Off Kft., amelynek az EUrama és a Budatours utazási iroda a tulajdonosa. Előbbi tavaly mintegy 300 millió forintos forgalom mellett 42 millió forintos adózott eredménnyel zárt.

A Magyar Beutaztatók Szövetsége összeállított egy anyagot a turistabuszok fővárosi közlekedésének lehetséges feltételeiről. „A Várnegyed a városnéző túrák fő állomása. Szervezetten érkező turistáink nagy hányada időskorú, egészségügyi problémáik miatt feltétlenül szükséges, hogy számukra is megközelíthető maradjon a Várnegyed.

Az 56-os emlékműnél kellene kialakítani egy nagyobb fizetős és őrzött buszparkolót, ahol a turistabuszok a városligeti látogatás alatt, illetve éjszaka és napközben is hosszabb ideig parkolhatnának kulturált, biztonságos körülmények között” – javasolták.

Még 2012-ben szakmai egyeztető fórumot tartott a BKK a városnéző autóbuszok fővárosi közlekedésének szabályozásáról. „A többszempontú értékelés alapján a BKK megítélése szerint a menetrendszerű városnéző autóbuszok piacán jelenleg meglévő szabályozatlan verseny állapota fenntarthatatlan és egy szabályozottabb szolgáltatási rendszer kialakításának irányába szükséges lépéseket tenni” – szerepelt a társaság koncepciójában.

Megvizsgálták annak lehetőségét is, hogy a fővárosi önkormányzat koncessziós szerződéssel ideiglenesen átengedi a szolgáltatás jogát teljes monopóliummal egy vagy több vállalkozásnak. Azt is mérlegelték, hogy saját tulajdonú céget hoznak létre, amely a városnéző buszos szolgáltatás jogát egyedüliként gyakorolhatja. Ám végül a szabályozott verseny mellett döntöttek, amelynek lényege, hogy Budapesten csak olyan vállalkozó szervezhetnek buszos városnézést, aki rendelkezik a szükséges járati engedéllyel. Egy második, opcionális lépcsőben a szabályozott verseny tapasztalatain alapuló, széleskörű egyeztetések eredményeként kialakított koncessziós konstrukció kialakítása lehetne indokolt, azonban erre a mai jogszabályi környezetben nem nyílik lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;