Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Július 17. 22:15, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Zala megyében a búza 66 százalékát aratták le

Zala megyében a búza 66 százalékát aratták le

Zala megyében az őszi búza 66 százalékát már learatták, az eddigi átlaghozam 4,5 tonna volt hektáronként

- mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője kedden az MTI-nek.

A közel 18 ezer hektáros vetésterületen learatott búza legalább 70 százaléka étkezési minőségű.
A repce betakarítása a végéhez közeledik, a 14.840 hektáros terület 95 százalékán már levágták a termést. Az idén hektáronként átlagosan 2,8 tonna repce termett, az átlagtermés több mint fél tonnával haladta meg a tavalyi hozamot.
Őszi árpából is jó eredményt érték el az idén a gazdálkodók. A 4500 hektáros őszi árpa hektáronkénti termésátlaga 4,4 tonna volt. A magok minősége jó, a fehérjetartalma pedig kiváló - közölte az osztályvezető.
Hozzátette, a múlt heti csapadékos időjárás miatt egy hetet várni kellett az aratással, de az őszi betakarítású növényeknek, kukoricának, napraforgónak még mindig a hiányzik a csapadék. Az eső egyébként is elszórtan esett a megyében; volt, ahol mindössze 15 milliméter csapadék esett, más területeken 40 milliméter csapadékot mértek, Tófej ás Zalatárnok térségében pedig jégeső esett. A károk felmérése még folyamatban van - ismertette Fentős János.
Szólt arról is, hogy a gabonaárak gyorsan változnak, napról napra emelkednek. Június végén 49 ezer forint volt tonnánként a búza ára, most viszont minőségtől függően 63-66 ezer forintért tudják értékesíteni. Az árpát tonnánként 56-57 ezer forintért lehet eladni, repce tonnánkénti ára pedig 140-145 ezer forintba kerül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.