Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszavonulót fújt a legnagyobb hitelezőnk

Visszavonulót fújt a legnagyobb hitelezőnk

Jelentősen csökkent a harmadik negyedévben a Franklin Templeton magyar állampapír-kitettsége, az amerikai alapkezelő több mint 800 millió dollárt veszített a dollár jelentős erősödésén. Viszont még így is közel 12,2 milliárd dollárnyi magyar kötvénye van hazánk legnagyobb magánhitelezőjének - írja aNapi Gazdaság.

A június végi közel 13 milliárd dollárról szeptemberre 12,15 milliárdra csökkent a Franklin Templeton magyar kötvénykitettsége – derül ki a cég által közölt harmadik negyedéves portfóliójelentésekből. Ennél kevesebb magyar papírja legutóbb 2013 szeptemberében volt a cégnek, majd onnan egy évig fokozatosan növekedett az állomány. A 6,3 százalékos visszaesés szinte teljes egészében a dollár erősödésének volt köszönhető, hiszen az amerikai deviza 227,13-ról 245,13-ig ugrott a forinttal szemben a harmadik negyedévben. Amennyiben kiiktatjuk a dollárerősödés hatását, akkor forintban 2945,3 milliárd forintról 2979,8 milliárdra nőtt az állomány. Ebből is látszik, hogy az amerikai alapkezelő nem adott el magyar papírokat, csak a dollár erősödése miatt a forintban meglévő állománya dollárban lényegesen kevesebbet ért szeptember végén.

A Napi Gazdaság által vizsgált tizenegy amerikai és kilenc luxemburgi alap közül mindössze kettőnél növekedett kismértékben a magyar kötvények állománya a harmadik negyedévben. Az átlagosnál nagyobb csökkenés szintén csak két alapnál volt: a Franklin Low Duration Total Return Fund a teljes devizakötvény-állományát leépítette, míg a Franklin Total Return Fund szintén a devizás magyar papírokba adott bele.A teljes Templeton-portfólióból 6,6 milliárd dollárnyi volt a forintban denominált magyar kötvény, 5,5 milliárd pedig a devizakötvény. Diszkontkincstárjegye júniushoz hasonlóan továbbra sem volt a Templetonnak. A forintkötvények állománya három hónap alatt 6,5 százalékkal, míg a devizakötvények állománya 6 százalékkal csökkent.

Az már nem jelent meglepetést, hogy a legtöbb magyar kötvény az amerikai Templeton Global Bond Fundban van, a 4,9 milliárd dolláros állomány 4,7 százalékos csökkenést jelentett június végéhez képest. Emellett Luxemburgban van még két jelentősebb alapja a társaságnak, az egyikben 3,1 milliárd dollárnyi, míg a másikban 2,5 milliárd dollárnyi magyar eszköz van. Az is változatlan a Templeton politikájában, hogy a legtöbb magyar eszközt tartalmazó alapot Michael Hasenstab, a cég kötvénypiacokért felelős alelnöke kezeli.

A harmadik negyedéves portfólióváltozás rávilágít az amerikai cég befektetési politikájával kapcsolatos egyik kockázatra. A piac ugyanis jelenleg további dollárerősödésre számít, és mivel a Templeton hagyományosan nem fedezi le devizapozícióit, ezért az árfolyamváltozás számára kedvezőtlen. Az utóbbi hónapokban elemzők már többször figyelmeztettek arra, hogy ha folytatódik a tendencia, akkor könnyen elképzelhető, hogy a cég előbb-utóbb magyar kitettségének csökkentése mellett dönt. Emellett további kockázatot jelenthet, hogy a befektetők jelenleg az amerikai hozamok emelkedésére számítanak 2015-ben, ami várhatóan a magyar hozamok emelkedését vonja maga után, ez pedig további rossz hír lehet a hosszú távú befektetők számára, és a magyar eszközök részleges leépítésére ösztönözheti a Franklin Templetont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.