Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 21. 14:10, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Válság ide vagy oda, az arany korrigál

Válság ide vagy oda, az arany korrigál

A nyersanyagpiacok általános csökkenéséből az arany árfolyama sem tudta kivonni magát az elmúlt hét folyamán.

A londoni árjegyzésben a negatív heti teljesítmény meghaladta a 3 százalékot. A markáns veszteségeket egyes elemzők a határidős tőzsdéken történt kényszereladásokkal, és az USA-dollár kismértékű erősödésével magyarázzák.

Valószínű azonban, hogy az október közepi 1.620 dolláros átmeneti mélypontjáról 10 százalékot meghaladó mértékben rallizó, majd az 1.800 dolláros ellenállás előtt elakadó aranyár a profitjukat alkalmasint realizálni szándékozó spekulánsokat is tetemre hívta – írja az aranypiac.hu. Az európai kötvénypiacokra erős eladói nyomás nehezedett az utóbbi napokban, miután fokozódtak az eurózóna válságának további mélyülésétől való befektetői félelmek. Olaszországgal az euróövezet harmadik legnagyobb nemzetgazdasága került egy ideje a feszült érdeklődés középpontjába, miután egyre kevesebben hisznek már abban, hogy a római kormányzat képes lehet a több mint 2 billió eurós adósságszolgálatát teljesíteni. Ennek eredményeként a múlt hét elején 7,48 százalékon is állt a 10 éves futamidejű olasz állampapírok hozama, ami az olasz kincstár mellett az ország hitelezői számára is kezd elviselhetetlen teherré válni. A növekvő hozamok a papírok csökkenő árfolyama révén jönnek létre, ami egyre inkább korlátozza azt, hogy a bankok friss tőkéért cserébe fedezetként felkínálhassák azokat. Ily módón a hitelpiacok elkezdenek kiszáradni, mivel a pénzintézetek számára megnehezedik a tőkepiacokról történő refinanszírozás, ez pedig a reálgazdaság hitelezésének beszűkülésével jár.

Eközben saját életben maradásukért is küzdenek az olasz nagybankok, amelyek az utóbbi három hónapban rekordösszegben kölcsönöztek pénzt az Európai Központi Banktól. Már most is gondot jelent a számukra a tőkepiacokról történő források bevonása, de ez jövőre még inkább súlyosbodhat, amikor 120 milliárd eurónyi kötvény refinanszírozása vár majd rájuk. Számos elemző kételkedik abban, hogy a pengeélen táncoló olasz pénzintézeteknek sikerül ez a manőver, ezért Európa arany iránti kereslete a biztos menedék jegyében a továbbiakban is növekedhet.

A globális tőkepiacokat nyomasztó bizonytalanságok közepette annál is meglepőbb hírként érkezett a napokban, hogy John Paulson hedge fund-guru 36 százalékkal csökkentette pozícióját az aranyba fektető SPDR Gold Trust tőzsdén jegyzett alapban. John Paulson, akit az utóbbi három év egyik legnagyobb aranypiaci bikájaként tartott számon a közvélemény, azért is okozott meglepetést, mert nemrégiben még azt hangoztatta, hogy továbbra is hisz az aranyárfolyam folytatódó emelkedésében. A mostani események ugyanakkor a magyar származású milliárdosra, Soros Györgyre emlékeztetnek, aki már az idei év első negyedében egy kialakulóban lévő buborékra figyelmeztetett az aranynál. A Quantum befektetési alap legendás vezére meg is vált aztán az év elején aranybefektetései zömétől, amiért akkor 800 millió dollárt kasszírozott.

A Paulson vezette tőzsdei társaságnak az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet felé kötelezően benyújtandó beszámolójából most az tűnik ki, hogy a második negyedévben birtokolt 31,5 millióról egy negyedévvel később 20,3 millióra csökkent az SPDR Gold Trust-ban lévő részjegyek száma. Ez 1,1 millió uncia (34 tonna) arany eladásával egyenértékű, ami nagyjából 2 milliárd dollárnak felel meg. Az értékesítés motivációjáról egyelőre csak spekulációk láttak napvilágot: Egyesek tudni vélik, hogy Paulson csak azért tárazott ki a papíraranyból, hogy inkább fizikai aranyrudakat vásárolhasson, mások szerint viszont azért szorult kényszerértékesítésre, hogy a részvénypiacokon elszenvedett veszteségeit kiegyenlítse.

Egy másik sztárbefektető, David Einhorn, aki mindenki mást megelőzve a Lehman Brothers egykori befektetési bank összeomlására fogadott, viszont a harmadik negyedévben is hűségesen kitartott aranybefektetései mellett. Az általa vezetett Greenlight Capital befektetőcég még növelte is az ágazati kitettségét azzal, hogy 116 millió dollár értékben bevásárolt a Barrick Gold bányavállalat és a Junior Gold Miners tőzsdén kereskedett alap részvényeiből, valamint további 200 millióval megtoldotta még a már meglévő befektetését a Gold Miners alapban is. Ezzel a Greenlight portfóliójában a sárga nemesfémnek jutott a legfontosabb szerep a harmadik negyedév során.

Az arany árfolyama a múlt hét elején még megközelítette az 1.800 dollárt, amely egy lélektani küszöbnek számít, majd onnét meredek esésbe fordult, és több támaszszintet kiütve végül 1.719 dolláron zárta a londoni kereskedésben a hetet. Ezzel a kurzus elhagyta a rövidtávú emelkedő trendfolyosót, és a pillanatnyilag túlvett állapotokra való tekintettel is egy még egészségesnek tekinthető korrekció vette kezdetét. Az árfolyam legfontosabb támasza a most következendőben az 50-napos mozgóátlag szürkével jelölt görbéje lehet. Ennek az eleste további eladói nyomást hozhat, ami az 1.700 dollár környéki támasz alá küldheti a jegyzéseket. További támaszszintek találhatók 1.680 és 1.660 dollárnál, amelyek közül különösen ez utóbbi lehet végzetes a középtávú trendet illetően.

Az ezüst árfolyama egyelőre tovább konszolidál az októberi erőteljes emelkedése után. Rövidtávon negatívumként értékelendő, hogy a jegyzéseknek legutóbb nem sikerült az 50-napos mozgóátlag fölé kerülniük, és az árfolyam kiesett az október elején indult emelkedő trendcsatornájából. Az újra meg újra felröppenő hírek a világgazdaság növekedésének lassulásáról dermesztően hatnak a befektetőkre, akik bátortalan próbálkozásaikat feladva a kritikus pontokon rendre visszavonulót fújnak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: arany

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.