Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. December 08. 09:23, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újraindult a széntermelés a pécs-vasasi bányában

Újraindult a széntermelés a pécs-vasasi bányában

Újraindította a széntermelést a Dalkia Energia Zrt. (Dalkia) tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. a Pécstől északkeletre található vasasi bányában csütörtökön.

Szent Borbála napján tíz év szünet után újra megnyissák a Mecsekben a külszíni széntermelést. Mint Hoppál Péter államtitkár kiemelte, szimbolikus üzenete van ennek az eseménynek, hiszen itt, Vasason kezdődött 1766-ban a mecseki széntermelés, ahol most újra elindul a külfejtés, igaz egyelőre csak évi 15 ezer tonna teljesítménnyel (volt idő amikor ugyanitt évi 200 ezer tonna szenet termeltek).

Azt már Péterffy Attilától, az engedélyeket birtokló Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatótól tudtuk meg, hogy öt évre szól ezzel a mennyiséggel a termelési szerződés, amin akkor sem változtathatnak, ha ugrásszerűen megnőne az igény. Amire pedig van esély, mert ezt a szenet jóval a piaci ár alatt kínálják majd lakossági fogyasztásra, és a fűtőérték-ár aránya sokkal jobb lesz, mint bármelyik import széné. Másrészt a piackutatás alkalmával sehol nem az volt a kérdés, hogy mekkora lesz a porkibocsátás, hanem hogy mikor lehet már végre kapni a vasasi szenet. Ugyanakkor, ha a cementművek és más ipari felhasználók beszállnának a nagyfogyasztók közé, és az országos energiapolitika is rásegít, akkor a Vasason található 3 millió tonna szénvagyonra újabb külfejtést is elindíthatnak, amire már készülnek a tervek. A széntermelés vállalkozói megbízását a pécsi Neolit Kft. nyerte el.

Az évi 15 ezer tonna energiahordozót helyi munkaerővel termelik ki, és az ásványvagyon elsősorban lakossági értékesítését tervezik a Baranya, Somogy, Tolna alkotta Dél-Dunántúlon. Hozzátette, hogy a bánya emellett gyakorlati helyként szolgálhat a komlói vájárképzésben részt vevő diákok számára.

Az elnök-vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy négy éve indították el a tíz esztendeje bezárt fejtés újbóli megnyitásához szükséges engedélyeztetési eljárást, ugyanis a szén világpiaci ára ezt indokolttá tette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el